debutant2009_Biärsjö Kicki.jpg

Det finns massor av böcker om hur man parar ihop sig, men hittills ingen svensk bok om att leva själv – och att vara nöjd med det. Nu finns den.
  Jag har skrivit en bok som jag hade behövt då jag irrade omkring i barerna och önskade att någon skulle ansöka om vårdnaden av mig. En bok som förhoppningsvis kan inspirera till att känna sig fri och modig och vilja leva ensam.
  Jag skriver en hel del om normen som jag upplevde den då jag var singel. Det var rasande trångt på A4-papperet, där normalgeneralerna angav tonen och med självklar pondus talade om för alla andra hur de borde leva: i par. Den som inte var två ansågs inte helt lyckad. 
  Alla vi som lever själva har hittills gått under epitetet singel, som antyder att man är i väntan på, halv och ofärdig. 
  Jag har nog alltid velat leva för mig själv – men inte vågat. Normen med klämtande bröllopsklockor, 1,8 barn och parmiddagar var för stark. Det tog många år för mig att komma ut. Jag skämdes för att jag inte lyckades bli gift, fast det egentligen var andra som ville att jag skulle gifta mig. 
  Men det förstod inte jag.
  I många år har jag letat efter mig. Från början var jag en pigg liten tjej som nästan försvann i de allmänna förväntningarna. Efter många års letande började jag hitta tillbaka till henne. Och med det var jag inte längre singel. Jag var självbo och det stod ett helt liv och bankade på min dörr.
  Min bok är ingen handbok där det står hur man skall leva. Jag avskyr quick-fix, eftersom livet måste få ta tid på sig. Jag berättar bara om hur jag själv har gjort för att börja trivas med mitt liv. 
  Jag är journalist med psykologiska och sociala frågor som specialitet. När jag tacksamt intervjuar människor börjar de alltid med samma kommentar: »Jag har väl inget att berätta.«
  Det stämmer aldrig. Om det stämmer nu avgör förstås du.

Kicki Biärsjö
  TITEL: Från singel till självbo. Konsten att trivas i sitt eget sällskap
  FÖRLAG: Forum