Pressfotografering… session ett

Idag har jag och Lovisa varit ute och fotat författarporträtt. Som vanligt kan jag inte bara slappna av kring det, utan måste ha med mig halva min garderob och fundera ut miner i förväg. Men man ska väl vara seriös, eller hur? Och så lånade vi hennes föräldrars bil och körde till naturen, skogen, den som faktiskt finns bara en bit utanför Malmö.

 

Ett författarporträtt ska vara längst bak eller längst fram i boken. Under läsningens gång ska man bläddra dit då och då, möta författarens blick och begrunda de senast lästa orden. Helst ska boken och författaren vara i en symbios som vardera höjer varandra. Det ska vara en bild som suger in dig, hel och hållen, som säger ”i det här huvudet ska du veta, finns de mest fantastiska av tankar”. Ett ansikte och en blick som jagar dig om nätterna. Intellektuellt het.

 

Mm, vilken tyngd bildas inte, av förväntningar och krav på både fotograf och objekt? Kanske är tanken att ha i huvudet främst att objektet just måste bli ett subjekt, när det handlar om författarporträtt. Kliva ut ur bilden och säga ”här är jag. Jag är inte bara supersnygg och stajlad fast ändå naturlig; jag har även en hjärna. Och den är stor.”

 

Jag hade skrivit ihop en hel radda med funderingar kring olika kända författarporträtt. Innan jag insåg hur olämpligt det var att lägga ut andras bilder här, om jag nu under inga omständigheter vill att Lovisas bilder ska stjälas…

 

Så här istället lite av de (bortvalda) bilder som dagen erbjöd, i Bokskogen och vid Torups slott.

 

foto: Lovisa M Appelqvist (c)

Lite för mycket aerobicledare…

Foto: Lovisa M Appelkvist (c)

Och en fundersam Oskar Hanska…

 

foto: Lovisa M Appelkvist (c)

Älvlik? Eller jag får känslan av att jag är på väg nånstans. Det är bra!

 

foto: Lovisa M Appelkvist (c)

Efter ett tag blir det plågsamt med den seriösa minen…

 

foto: Lovisa M Appelkvist (c)

 

foto: Lovisa M Appelkvist (c)

Aj, myggbett!

 

foto: Lovisa M Appelkvist (c)

För skojs skull hade Lovisa med ett paraply

foto: Lovisa M Appelkvist (c)

Nu ska vi vara seriösa här och inte på klassiskt kvinnligt sätt bjuda ut oss genom en insmickrande bild… men innan vi är klara med den här trädstammen måste jag bara få…!

 

(c) betyder alltså Sno inte dessa bilder.