Boktips: Karin Boye!

 

 

Dagens boktips är egentligen två stycken! Först och främst fick jag den fantastiskt fina fotoboken ”Karin Boye och människorna omkring henne” av Kristina Garde, utgiven på Ellerströms förlag, i födelsedagspresent. Den rekommenderas. Jag som själv älskar Karin Boye och trodde jag hade rätt bra koll, fick komma författarinnan närmare in på livet, både privat och yrkesmässigt.

 

 

Och den naturliga reaktionen av att läsa den här boken är att man blir sugen på Boyes övriga alster. I svenskan på högstadiet fick jag lära mig att Karin Boye skrev dikter, och inte så mycket mer än så. Romanerna ”Kris” (som avhandlar hennes bisexuella sida) och ”Kallocain” (en dystopi där människorna inte kan ljuga) brukar nämnas. Men föga visste jag om ”Astarte”, Boyes första roman som vann andrapris i en romantävling och hyllades för sitt vackra språk när den kom ut på Bonniers 1931. Jag gick till biblan och lånade den.

 

 

Det mesta man läser från 30-talet är ju rätt utmanande språkligt. Svenskan är liksom de flesta språk ett språk i förändring. Men inte ”Astarte”! Inte bara är den lättläst och som utlovat mycket vacker språkligt. Den är också samhällskritisk, på ett sätt som inte känns uttjatat idag, snarare högst aktuellt. Dessutom är den rolig! Det, ni. Det trodde ni inte om Karin Boye, eller hur? ”Astarte” rekommenderas alltså varmt för våra numera kulna höstkvällar.