Vänligen bygg inga berg

för en stund vill jag lämna
min plats min artighet mitt sammanhang
men jag känner honom bara här
han är kund jag är kassörska
våra band är gjorda av
vad?

I kassan på Ica ser hon allt. Hör allt. Är allt. Och samtidigt inget. Hon vill bringa ordning i kaos, förstå det ofattbara och arbeta ergonomiskt. Anpassar sig utan att diskriminera och äter godiset som blev kvar. Ler, våndas och gråter. Blir en bättre människa. 

Vänligen bygg inga berg: betraktelser från kassan är en diktsvit som långsamt arbetats fram under min tid som kassörska på Ica, ett extrajobb jag haft vid sidan av skrivandet sedan 2008. Humor blandas med svärta när läsaren får ta del av vardagen i detta rörliga miniuniversum som alla har en relation till, handlande kunder såväl som jobbande butiksbiträden.

Vi byter till skjorta när hösten kommer
till fleecejacka när det blir kallt
svetten i den efter rånet luktade
surt
dödsskräck luktar så

Boken kom ut på Konsai förlag i slutet av augusti 2021, och har rönt stor uppmärksamhet. Bl a medverkade jag i Babel, 7/11 2021, och som en av deltagarna på Bokens dag i Malmö, på Malmö Opera, 27/11. Dikter har spelats in för Dagens dikt i P1, och boken har legat stadigt högt på listan över mest såld svensk poesi under hösten 2021.

Röster om Vänligen bygg inga berg: betraktelser från kassan:

”Lina Arvidssons poesi gör någonting ovanligt, hon besjälar landets kassörer och kassörskor.

(…) ”Vänligen bygg inga berg” är ett vackert stycke arbetarlitteratur.”

Patrik Lundberg, Dagens Nyheter

I de små betraktelserna finns det storslagna. (…) I sin novellsamling ”Aldrig ensam” förvandlade Lina Arvidsson vardagsföreteelser till skräckberättelser. I poesidebuten är hon mer finstämd, men lyckas på samma mästerliga sätt fylla livets små mellanrum med mening.”

Elina Pahnke, Sydsvenskan

”Är det första gången PLU-koder förekommer i en diktsamling? Troligen. (…) Dessutom får vi veta hur berikande arbetet är – Arvidsson utvecklar rentav en kassörska-filosofi i sina nyenkla strofer.”

Rasmus Landström, ETC

”Bäst är det när Arvidsson lyckas skriva poesi av varorna och kunderna, när det förvrängs och skevar, då liknar det magisk realism. Hur en burk saltgurka rör sig på tvären innan den når fram till kassörskans händer. När grillmännen ylar i eftermiddagen i butikerna.”

Donia Saleh, Aftonbladet

”Dikten skrider över sidorna, genom tiden. (…) Lina Arvidssons poesi är konkret och handfast utan att för den skull vara ett dugg stum. Tvärtom är den rytmisk och full av skönhet. Jag tycker mycket om den, läser och önskar att det fanns någon i närheten som jag kunde läsa dikterna högt för.”

Helena Gillinger, KLASS