Min morfar hade en butik

”Min morfar hade en butik” är en novell utgiven som egen liten bok av Kraxa förlag. Den släpptes i augusti 2023.

Butiken säljer leksaker från förr. På hyllorna finns rostiga gamla bilar, speldosor, kinaschack och färgglada lådor med lock som far upp när man trycker på en knapp. I butiken finns också dockorna med sina hårt stoppade tygkroppar och stumma ansikten av porslin. Dockorna man kan önska liv i och släppa fria …

”De små händerna var hårda som klor, fågelklor, när hon tog sig upp till stående. Hon rörde på munnen. Jag såg det ske men jag hörde inget.”

”Min morfar hade en butik” är en skräcknovell, min första bok utgiven av Kraxa förlag. Läs mer om förlaget här och köp boken t ex här. Kanske den novell jag är mest nöjd med? Jag tror det faktiskt. Läs och bedöm själv! Om du vill läsa fler skräcknoveller av mig rekommenderar jag även Aldrig ensam, en novellsamling utgiven på Konsai förlag 2020. Läs mer om den här och köp den t ex här.

Språket är lätt och ledigt, och samtidigt eftertänksamt. Ord på en annan plats än den förväntade skapar ibland en stilmässig känsla av poesi och högläsning: ”På lagret fanns ett fönster visserligen, men det var smalt” och: ”gardinerna som var tunna, spetsfladdriga”. (…) Det är ingen blodig skräck, utan en lågmäld rysare, där det olustiga sällan ligger i en levande dockas leende mun, utan i det outtalade människor emellan. (…) En nätt bok som jag gärna läser om.

Betyg: 4/5.

/BTJ