Höstens kassako: Wohoo eller fuck off?

2016-04-20 10.40.25

Jag känner mig så kluven inför det här projektet. Att David Lagercrantz skrivit en bok som tar avstamp i Millenniumtrilogin, alltså. Är det en intressant tankelek? En sorts hyllning? Är det att desperat försöka sko sig på någon annans redan upparbetade kult?

Vrider sig Stieg Larsson i sin grav, eller skrattar han åt all uppståndelse? Bokbranschen har redan våta drömmar om alla pengar som kommer att ticka in, både i Sverige och utomlands, över denna upphajpade ko. Är det bra? Är det kul? Är detta framtiden?

Detta är ju ett annat sätt att jobba än jag själv gör. Lagercrantz brann kanske för den här idén, men han blev kontrakterad av förlaget Norstedts att göra det. Det är money talking, helt enkelt långt ifrån att sitta på sin kammare och skapa något som i slutändan kanske blir publicerat. Jag säger inte att det är fel, för det är så här många jobbar. Jag jobbar sällan så, och därför har jag svårt att förstå mig på det.

På sätt och vis liknar det den framtid journalistiken riskerar gå till mötes. Där man anpassar sig till läsarens klick, läsarens intresse, läsaren får bestämma det som ska stå för läsaren är den som är stadd vid kassan. Jag tror inte på att läsaren vet vad den vill ha. Jag tror att bra litteratur föds ur överraskningar.

Men detta kanske är en överraskning? Lagercrantz är av adlig börd och behöver knappast göra det här för pengar. Han har dessutom en ständig inkomst i ”Jag är Zlatan”, biografin som han ”spökskrev”, heter det, men kan man verkligen kalla det spökskriva när namnet är allt annat än hemlighållet?

Blir jag provocerad eller bara trött?

Vi har även Stieg Larssons änka, Eva Gabrielsson. Som uttalar sig i pressen att hon trodde det här var ett skämt. Som med bestämdhet hävdar att detta är något hennes älskade aldrig skulle gått med på.

Vad tror ni om hela den här karusellen?

 

 

Jag har själv bara läst en halv sida av Stieg Larssons hyllade trilogi, när den gick som följetong i nån tidning. Jag tyckte det var skit och gav upp. Gillade dock filmerna. Foto från Vi’s intervju med Lagercrantz, en av de första sedan boken är klar.