Check-lista: Bokmässan!

Bild 2013-09-25 kl. 14.05

* Ta de bekväma skorna. Högklackat är ju jättefint, men du kommer att gå, gå, gå. Ta skor du är van att göra det i, annars blir det synd om dina fötter ganska snabbt.

* Ta med dig max två böcker på resan dit och ta en större väska än du tänkt. Du kommer att köpa på dig, du kommer att behöva extra plats.

* Ta med dig mer kläder än du tänkt, både extra strumpbyxor, extra koftor, extra tröjor, extra behå. Det blir svettigt där inne.

* Om du är där på torsdagen: försök lokalisera dig så väl det går redan då. På torsdagen är det bara branschfolk och press, alltså hyfsat lugnt på golvet i förhållande till resten av helgen. I detta tips ingår också: spara inga bokköp till söndagen…

* Ta ut kontanter! Det finns automater på mässan, de flesta har till och med betalmaskiner i sina montrar nu för tiden, men cash is king. Särskilt de sista dagarna, när hela systemet brukar braka ner…

* Bli inte rädd för de långa köerna inför seminarierna! Det är stora salar, du kommer nästan garanterat in, även om du som jag går in med gratispass.

* Bli inte för full. Det är jobbigt att vara för bakis.

* Om du måste prata med t.ex Tomas Bannerhed på Park: gör det inte mer än tre gånger på en kväll. Och det där sista du tänkte säga: skippa det.

* Rusta din väska med vattenflaska och småtugg, typ frukt, godis, nötter. Det finns inte alltid tid att äta mellan alla seminarier och grejs.

* Kom ihåg att äta mat innan du börjar dricka mingelvin. Detta kanske inte alltid funkar, men ha det som målsättning.

* Det är höst, inte sommar. Ta med dig jacka, nån sjal för säkerhets skull, fingervantar eller som jag: orange torgvantar.

Bild 2013-09-25 kl. 13.42 #2

* Bli inte orolig om du ändå blir förkyld på lördagen. Det är torr luft och massor av baciller, det ingår att bli sjuk. Du kan alltid hitta på att du blev smittad av Leif GW eller nåt annat coolt.

* Kom ihåg att det går att köpa böcker på andra ställen också, du måste inte köpa allt, allt, nu, nu! Även om det är svårt när författaren själv står där och signerar…

* Det är alltid billigare att köpa mat utanför mässan. Men ibland är det skönt att bara ge upp kalkylerna och sätta sig på restaurangen på ovanvåningen. Du får mycket mat, du blir mätt och det går att ta ett glas vin till. Kan definitivt vara värt det.

* Gå på Park på kvällarna. Även om du inte orkar. Det är bara några dagar, se det som en festival, du kan sova när du är död (eller kommer hem).

* Köp inte en kokbok för tvåhundra som du inte vill ha för att du får en gratis citroncupcake då.

* Börja inte röka om du har slutat.

* Tro inte att du inte kommer att gå vilse. Det är okej. Men försök hitta sätt att lokalisera dig. De stora förlagen t.ex, har stora tältdukar med sitt namn på över sina montrar.

Eller njut av att du går vilse. Kolla in en monter du aldrig skulle kollat in annars.

* Börja inte kritisera folks böcker som du inte har läst.

* Njut! Ruinera dig! Hälsa på dina favoritförfattare! Det här händer trots allt bara en gång om året.