Ibland är jag en spontan mästerkock utan rädsla.
Eller nåt.
Lek med mig!
Pizza
degen:
1/2 pkt jäst
salt
fullkornsvetemjöl
olivolja
ovanpå:
krossade tomater, nästan en burk
färska spenatblad
några skivor paprika
soja-vegfärs kryddad med salt, peppar, en halv hackad grön chili, basilika
(1 riven morot
hackad persilja)
riven ost, gärna nån lite rolig typ grevé
två pressade vitlöksklyftor
basilika igen
Som ni märker har jag oftast inte skrivit ut mått. Det är svårt att göra det, tycker jag, när man experimenterar.
Vad gäller degen, så blandar du först ut jästen i vatten. Vattnet ska vara fingervarmt. Sen i med salt och olivolja. Och på med mjöl. Rör om efter varje skopa, så det inte blir för mycket. Det ska släppa från bunken och inte vara klibbigt. Du kommer in i det.
Jäsning en halvtimme – en timme.
Till soja-vegfärsen har jag använt den här. Mest för att den är billig och dryg att ha hemma. Hett tips!
Spenat kan man här i Malmö köpa billigt billigt på torget varje vecka. Jag vet inte hur läget är där du bor. Riven morot körde jag mest på för att morötter höll på att bli gamla. Samma sak med persiljan. Vitlöksklyftorna pressade jag på när allt annat redan var ditlagt. Mest för att jag glömde det och kom på att jag ville ha det.
Basilika är bra att ta lite extra av, man vill ju ändå att det ska smaka pizza!
I ugnen ska det vara på 200 grader i sisådär 20 min. Stick i den för att se om den är klar. Den sväller rätt bra, det brukar bli så när jag gör pizza. Och det är inget vidare om det är degigt när man ska äta.
Och glöm nu inte FRA-demonstrationen ikväll! 17.30 på Möllevångstorget. Det är den andra största i Sverige, för alla er som inte har nära till Stockholm alltså, kom hit!
Facebook-sida