jocke log i sin förlägenhet.

image273

Jag vann SM-kvalet i tisdags. Högst förvånande. Min finaldikt var två meningar lång o folk såg ut som förolämpade frågetecken när jag klev ner. Jag trodde in i det sista att jag skulle komma tvåa, Eric etta. Vi var bara fyra st o kompromissade med en final på två istället för tre. Eric drog dock över tiden, sin vana trogen, på varje dikt. (När ska han lära sig?) Nu är jag alltså med i SM-laget. Det kanske mest förvånande av allt var att jag insåg att jag ville det. Jag läste min vinnardikt, den som inte är klar, som jag skrev i solskenet vid Konsum, om hur fattigt och jävligt allt är. Och sen fick jag hatten fylld med pengar! Kanske var det det bästa av allt. Det var Matiss förslag att vinnaren skulle få hattpengarna denna gången. Vi brukar ju annars ha att de går till föreningen, men inte mig emot. Jag jublade över alla tjugor…

Kul att se Matiss. Han har ett bra sätt att gå in under huden på en när han läser. En viktig egenskap hos en poet förstås. Hade dessutom några nya som jag inte hört innan. Ännu en viktig egenskap, upprepen sig icke. Själv hade jag Olle Ljungström-dikten som mitt enda ”säkra kort”, och hur säkert var det egentligen? Jag kände mig som en blek kopia av mig själv i och med att jag inte läste en enda dikt utantill, utan stod o glodde ner i min bok. Mycket kan bli bättre, midsommardikten har potential. Men något med allt det här känns jävligt avslappnat.
Mycket mer avslappnat än förra året.

Efteråt firade vi på Bishop. Pratade om en massa författare och artister, varav jag är mest bevandrad med John Irving och Karin Boye kanske. Jag kan förlåta att Matiss sa att han ”också gillade Majakovskij när jag var ung”… Förlåta, inte förstå. Åskar kom med roliga idéer inför min punksatsning, får se om det går att fixa. I så fall lär den dikten bli något för fler än bara Växjöborna, håll ögonen öppna…

Här nedan några andra bilder från tiden som flytt. 1. ”Konstnärsparet Åskar o Lina” dj:ar på Kafé de luxe, övervåningen. 2. Samlingsbild från fest i ateljén. Varför tar man inte oftare såna här skojiga uppradningsbilder? 3. Man måste jubla när det är sol i Växjö.

Bilder torde komma upp på sidan www.vaxjops.blogspot.com snart, jag väntar på att nån annan än jag ska skriva inlägg om saken. Anders? Malene har fixat bilderna, vi är numera en förening som är bra på att dokumentera våra förehavanden… Å vad jag önskar att jag ska få en kamera snart, by the way!
Nej, det går inte att skriva allmänt dokumenterande om slam där man själv är med o tävlar tycker jag, blir så konstigt på nåt vis, som att man inte riktigt var närvarande i allt som hände. Även om jag brydde mig mycket mindre än vanligt och inte höll andan när de sa poängen.

image278image279

Kent igår var bra. Jag har ju inte varit på nån konsert med de tidigare, så det störde mig inte lika mycket när de valde fel låtar o så. Detaljer, mot att se Jocke Berg stå o le i sin förlägenhet. Jo, han ser faktiskt generad ut. Även om publiken var ganska tattig i Tipshallen igår.
Efteråt var det iskallt, jag frös genom vantarna. Martin berättade om världens konstigaste dröm med tanter på en biograf, de pullade sina pudlar i röven, i takt. Vi gick hem till Pontus o söp. Jag skrev en dikt under tiden, eller citat här o var, det kan kanske bli nåt. Idag sov jag som en sten på morgonkulan, Åskar försökte prata med mig o han påstår även att jag svarade. Långfredag blev verkligen långfredag. Ser ut som att vi slösar denna dagen. Jag tror det behövs, efter alla tråkiga adresslistor i excel-program.

Ingen konstrunda idag, om vädret tillåter; kanske imorgon. Pappa lät lite besviken med all mat. Jag känner mig mest tom. Men lite skönt att inte veta hur det blir imorgon faktiskt.
Åskar duschar i en evighet.