För någon vecka sen hade jag mitt skrivläger för 15-20åringar på Katrinebergs folkhögskola. ”Skrivkramp”. Med ambitionen att förhindra just detta fruktade tillstånd…
De allra flesta bilderna i det här inlägget är tagna av Cinna Svensson, en av de två lägervärdarna som var med och hjälpte till med det praktiska. Katrinebergs folkhögskola ligger i Vessingebro, mittemellan Halmstad och Falkenberg, kan man säga.
Mycket vackert landskap, och vi hade verkligen tur med vädret. En eftermiddag regnade det lite, och det var förstås då jag hade tänkt att vi skulle ut och skriva miljöövning. Men… det kunde bytas ut och göras nästa dag istället, så ingen fara!
Detta var första gången jag hade denna typ av läger, med mer ordentlig undervisning både förmiddag och eftermiddag. Att träffa gruppen in real life, och unga, och en hel vecka… Lite nervös var jag allt till en början. Men det gick hur bra som helst, och gav verkligen mersmak. Det var en liten grupp på nio personer, vilket var skönt, för det gav att alla åtminstone en gång vågade delta i uppläsningsrundorna vi körde efter varje uppgift. Jag kunde också verkligen lära känna alla; hur de var och hur de skrev. Alla hanns med.
Mitt mål var att göra kursen så lustbetonad som möjligt, att få igång deras glädje över att skriva. En dag hade vi respons, men i övrigt var det bara korta små reflektioner från mig som gällde. Mest peppande, för jag tror det är främst det som behövs för att våga ge sig i kast med skrivandet. Allt handlar ju så mycket om att hitta sina styrkor och jobba vidare på dem. Och massor av roliga övningar och tips för att komma igång!
På folkhögskola äts det mycket. Det är frukost, fika, lunch, fika, middag och sen en kvällsfika på det. Vi skämtade om hur man minsann aldrig behövde vara hungrig. Men gud så god mat det var!
Och fina rum. Jag älskar verkligen folkhögskolor, det är något med dem som får mig att trivas så. Ofta ligger de så vackert mitt ute i naturen. Skapar en stämning av arbetsro, av en egen liten bubbla. En egen värld.
Första kvällen fick de en exklusiv förhandsvisning av filmen ”Det borde finnas regler”. Den kommer ju att gå upp på bio först i höst, men eftersom vi frågade snällt och det så att säga ingick i undervisningen, sa filmbolaget ja, och den nybyggda biosalongen kunde invigas med just denna visning.
Jag började med att snacka lite om hur boken kom till. Och hur det kändes att få den filmatiserad. Hela den ofattbara resan denna lilla berättelse fått göra. Och filmen blev mycket uppskattad! Ni andra får hålla er till tåls i oktober. Men då smäller det…
En sak jag verkligen lärt mig under veckan är att det där med att planera lektioner är bra; men inte går det att följa slaviskt. En lärare måste kunna konsten att improvisera. För att saker går snabbare än du tänkt. För att saker går långsammare än du tänkt. För att övningar inte känns bra trots allt, och måste ändras lite. För att övningar tar mer tid än du trott. Eller visar sig ha utvecklingsmöjligheter! För att eleverna pratar mer, eller mindre, än du trott.
Mot slutet av veckan hanterade jag allt som en gud! Åtminstone hade jag kommit in i att släppa på kontrollen, och inte bli lika stressad när det inte gick precis som jag tänkt mig.
Vi var poppis! Både Hallands nyheter (ovan) och Radio P4 Halland (nedan) var och intervjuade oss. Radiointervjun kan ni höra här, ni får spola fram till 2:30 ungefär, så kan ni höra Olivia, Ebba och mig snacka. Och här är tidningsintervjun!
Det var verkligen en underbar vecka! Här sitter lägervärd Mia och tar igen sig i solen. Å ena sidan mycket jobb, å andra sidan fantastiskt att kunna få betalt för att ha det så bra. Jag älskar att skriva, men jag älskar faktiskt också att lära ut den här passionen. Att babbla om den, att försöka få andra lika beroende som jag själv är. Detta var ju ungdomar som inte bara var intresserade; det märktes även att de skrivit mycket innan de kom hit. Riktigt bra texter! Och då ska vi komma ihåg att den yngsta, Myra, bara är tretton år gammal…
Bloggen om vår vistelse finns här. Där finns samlat skrivtips, ännu fler bilder, uppdateringar av mig, Cinna och Mia, samt några av elevernas texter.
Isabel, som undervisar på Katrinebergs folkhögskola till vardags, var med under responsdagen, så att vi skulle kunna dela in i grupper och jobba i skift. Hon bidrog också med roliga övningar, som jag friskt snor och ta med mig in i framtiden…
Orättvist?
Amen här har ni en av mina övningar då, som älskades av eleverna:
Karaktärsövning
Lägg saker i en kasse; allt möjligt som kan skapa en berättelse. Jag tog bland annat en sten, en cola light-burk, en nyckelring som var en rubiks kub, en svart känga, en bild med en tjej i en hektisk stad typ Japan, akvarellfärger och en myggdeo. Uppgiften är att du får välja en eller två av sakerna och skriva en karaktär utifrån dem. Välj själv form på texten och perspektiv. Tid: 10-20 minuter.
En kväll åkte vi ut till en sjö i närheten och badade! Jag som är van vid havet tyckte det var lite tråkigt att inte kunna se under vatten. Till en början var det kallt, men bara man höll ut blev det riktigt behagligt till slut.
Sista undervisningsdagen körde jag poesi med dem, och vi testade att stå på scen och läsa upp. På fredagen hade de uppläsning av valfri text de producerat under veckan, och vi fick även se filmlägrets filmer.
Torsdagskvällen var det musikquizz! Vårt lag var riktigt duktiga. Även om jag måste säga att jag själv har dålig koll på nutida musik… Tur att det finns andra som är bättre!
En härlig vecka som jag bär med mig länge. Förhoppningsvis kände eleverna att de utvecklades. Jag gjorde det, definitivt!
Facebook-sida