Frustration!
Jag har alltså ett manus som jag skrev 2011, en omgjord version av ett manus från 2003, där en kvinna långsamt förlorar förståndet. Det låter klyschigt, jag vet, men om jag gjort det bra då? Om jag faktiskt lyckats med denna tranformering.
Jag har precis läst klart versionen som jag bara hade tänkt sno delar av till det nya projektet, där det alltså handlar om samma kvinna, men i den nya versionen skulle det lösa sig för henne. Det skulle bli mer realism, men fortfarande behålla samma lätt sinnessjuka karaktärsdrag, men med en hoppfull utveckling.
I manuset jag precis läst är slutet inte särskilt hoppfullt.
Det går snarare åt helvete, kan man säga. Språket är överlag bra och jag tror på utvecklingskurvan. Det finns övernaturliga inslag, men allt beror ju på hur man skriver det. Jag som brukar säga till elever att inte kötta på med för mycket dramatik, tror faktiskt på den överdramatik som repressenteras i detta manus.
Hm?
Förstår ni alltså problemet?
Jag har två berättelser, som är svåra att väva ihop utan att den ena hackas upp obönhörligt.
Jag kan välja att berätta en dramatisk men också vardaglig berättelse med svart humor och ett inte upplyftande slut. Den kommer att innehålla död, Svenssonångest, homosexualitet, depression, graviditet.
Eller kan jag välja att berätta en lite mindre dramatisk berättelse, återigen med svart humor, men där huvudkaraktären så att säga räddas. Denna berättelse skulle också bli större, och involvera fler personer. Den kommer att innehålla depression, Svenssonångest, homosexualitet, feminism, skog.
Innan jag läst till slutet på den överdramatiska berättelsen lekte jag med tanken på att skriva två böcker om samma person. Hon är absolut en karaktär jag gärna jobbar återkommande med. Men slutet är liksom väldigt mycket ett… slut. Jag tror inte det går att fortsätta efter det.
Fan.
Sen var det det där om att jag hellre räddar personer än låter det gå åt helvete för dem. Även om det går åt helvete på ett övertygande och lite poetiskt sätt.
Fan.
Så nu tar vi några dagar här till betänkande.
Det är ju förhållandevis diffust beskrivet, men rösta gärna på vilken berättelse du själv skulle vilja läsa.
Facebook-sida