Ge mig lik!

 

Jag läser att Sarah Palin rökte hasch i sin ungdom. Att hon var otrogen mot sin man, vilket av tidningen klassas som ”än värre”. Det är kört för henne nu, heter det. Jag läser att sista frågan intervjuaren ställer till nytillsatta Centerpartiledare och näringsminister Annie Lööf och miljöminister Lena Ek, är om de har några skelett i garderoben.

Hysteriskt leende kallas Annie Lööf ”färgstark”. Sarah Palin har väl snarare setts som oerhört torr och tråkig. Det är väl min naiva sida, men jag bli glad av att höra att hon rökt på när hon var ung. Härligt! Hon var otrogen mot sin man. Illa, men vem fan gör inte sina fel ibland? Och kanske framför allt, på vilket sätt är hennes privatliv viktigt för väljarna?

 

Jag skulle gärna ta del av Annie Lööfs mörka sidor. Har Lena Ek kört för fort med sin bil nån gång? Härligt! Jag tror på att människan är en sammansättning av många olika sidor, den ena kan helt tala emot den andra. Framför allt tror jag på att människor ska leva. Inte putsa nån satans skinande blank fasad, jag tror inte på plastmänniskor.

 

Berlusconi är på den andra kanten. Han ligger med småtjejer och köper horor, men sitter ändå kvar. Tycker jag att det är bra då? Nej, men inte på grund av hororna och småtjejerna. Visst, det är äckligt med män i maktens korridorer och att brudar är deras ständiga bihang. Kvinnor som en lyxvara, som något man köper till. Som de små morötterna på McDonalds. Horor som en självklar ingrediens i ett flärdfyllt liv, visst är det äckligt. Men ingen människa är perfekt. Och det äckliga med att Berlusconi sitter kvar vid makten är inte att han ligger med småtjejer, utan att han köper upp röster. Att han äger tevekanaler. Att han ger korruptionen ett ansikte. Att varje italienare man pratar med påstår att han är skit och att de inte vill ha honom.

 

Jag försvarar inte Berlusconi. Men jag är den förste att försvara människors rätt att vara mänskliga. Svin, om du så vill det. Jag vill ha fokus på politiken. Om Reinfeldt köper svart städhjälp går det stick i stäv med den politik han för. Det är fel. Om han är otrogen mot Filippa har det inget med mig att göra, och jag tycker inte det är anledning nog att avsätta honom.

 

”Har du några lik i garderoben?” Frågan är ledande. Vill vi veta nu, så att det är okej sen? Bara vi vet liksom? Så att det inte kan komma som en skandal-överraskning längre fram. Svarta rubriker över hela Sverige, extra, extra, hon rökte hasch i sin ungdom! Är det en rest från Clintons dagar med Monica Lewinski? ”I did not have sex with this woman.” Var det lögnen som var värst? Otroheten? Utnyttjandet av makt?

 

”När du kommer och brinner säger de: ”Skriv ett förslag

Om två år och några månader kan du få svar”

När det är du som borde leda oss

Det är ni som borde leda oss

Led mig fel om ni vill men under min livstid

Kan jag nån gång bli ledd av nån som tror på nånting?”

/citat Säkert!

 

I vår kommer jag ut med en ungdomsbok. Jag vet inte hur stor granskningen är i litteraturvärlden, men jag skulle vilja passa på att berätta om mina lik. En snabb googling på mig ger att jag har recenserat sexhandböcker för dagensbok. Att jag har skrivit och på scen framfört en diktcykel om sadomasochism. Att jag har pratat i radio om erotisk litteratur, där jag bland annat säger att djursex i tecknade serier är okej, eftersom de sexuella fantasierna enligt mig tillhör en egen värld. Jag har nyligen blivit tillsammans med en man som är 17 år äldre än mig. Här kan man dra paralleller till att jag i min ungdomsroman bland annat skriver om ett förhållande mellan en fjortonåring och en fyrtioåring. Jag tycker att det är en helt vanvettig parallell att dra; jag är trettio och vuxen, och absolut inte positiv till att en sån relation existerar i verkligheten. Men skandalrubriksmässigt låter det ju bra. Jag har inte dödat någon människa, jag är inte för barnporr, och inte heller djursex. Jag kör aldrig för fort. Om dessa avslöjanden gör att färre föräldrar köper min bok till sina barn, så beklagar jag er förlust. Min språkliga förmåga och lust att berätta en historia påverkas nämligen inte av mina eventuella ”snedsteg”.

 

Jag kommer aldrig att bli politiker. Men jag kommer aldrig heller att ställa upp på fläckfria människor. Jag kommer aldrig att censurera mig, och jag önskar att vi slutade kräva det av folk. Politiker är människor som ska leda oss. Det är en fördel om de åtminstone vagt påminner om oss.