Lite om politik. För att jag blir arg och irriterad på folks glömska.

Det börjar närma sig nu. Valet.

Chansen att välja, vad tycker du blir bäst för Sverige?
Tyvärr är fokus i debatten en helt annan. Vad blir bäst för dig själv? Rödgröna vill ta bort ROT-avdraget, men Åke, då kan vi ju inte bygga om vår sommarstuga.
Inte en tanke på att skattepengarna som finansierar ROT-avdraget kommer från nåt annat, som då blir lidande T.ex skola, t.ex vården.
Inte en tanke på att ROT-avdraget kommer till nytta för de som redan har råd att betala vad det kostar utan det. Eftersom alliansens politik går ut på att gynna de som redan har det bra.
 
Lars Ohly verkar skrämma folk. Han kommer förvisso med konstiga förslag, som att chefer och anställda ska få lika lön; och Mona Sahlin tycks stundom ha stort sjå för att få honom att inte droppa sina åsikter innan valmanifestet har lagts fram. Men att vara rädd för kommunismen, är inte det lite 1969 trots allt? Idag vet vi att de länder som värnar för de svaga och utstötta i samhället är de ekonomier som också mår bäst. Sveriges välfärd har varit internationellt känd i flera år, med skyddsnät i form av bland annat a-kassa och sjukvårdsgaranti.
Borde inte folk vara mer rädda för Fredrik Reinfeldt? Som lägger på sitt allra varmaste leende när han lovar folket guld och gröna skogar, men alla minns väl hur det gångna året sett ut? Sjukförsäkringen blev en skidbacke som knuffade ut cancersjuka och tvingade folk i arbete innan de var friska. A-kassan revs upp, avgiften för att gå med höjdes, medan den omedelbara hjälpinsatsen för arbetslösa minskade. ”Vi är det nya arbetarpartiet”, sa Moderaterna. Med det menade de att alla måste arbeta. Om de så måste byta stad från Luleå till Borås. Om de så är utbrända och deprimerade. Säg aldrig upp dig, för det finns inget skyddsnät.
Men ungdomsarbetslösheten har blivit rekordhög i Sverige under alliansens styre.
Minns folk Vattenfall?
Minns folk Nyamko Sabuni?
Minns folk Jan Björklund?
Nej, folk minns Toblerone.
Och Lenin.
Det verkar ju lite ouppdaterat, i mitt huvud.
 
Folk är rädda för Sverigedemokraterna.
Det är vettigt att vara rädd för att Sverigedemokraterna får så många röster att de hamnar i regeringen. Men det är inte vettigt att vara rädd för Sverigedemokraterna. Se Lena Sundströms dokumentär ”Dom kallar oss rasister”, om hur lite Sverige och svenskars attityd har förändrats de senaste åren. Den påstådda islamiseringen till trots, det lät likadant i 60talets Sverige som det låter på sina håll nu. Jag hittar tyvärr inte Sundströms dokumentär på svtplay och grämer mig över att de tagit bort den.
Sverigedemokraterna är ett parti som inte tror på människors lika värde. Däremot är de väldigt rädda för vad som händer om vi tillåter mer invandring. De som röstar på Sverigedemokraterna är främst människor som är av lägre arbetarklassen med låg utbildning. Sverigedemokraterna vet att tilltala denna grupp människor så att de känner sig hemmastadda. Men det krävs inget ljushuvud för att se vem som vinner i en debatt; Jimmie Åkesson eller… vem som. Här Gudrun Schyman. En debatt som får mig att undra varför inte fler vågar ta den.
En som vågar ta debatt mot Sverigedemokraterna är också Alexander Bengtsson från Expo. Hans bok om varför Sverigedemokraterna har fel är alltid lika rätt.
Nu blir jag nästan sen till jobbet, och vet inte om jag fick ordning på mina ilskna tankar denna morgon.
Men mitt huvudbudskap var väl: tänk.
Ta ställning.
Se samhället i stort, se inte bara dig själv.
Vill du jobba dig till att ha råd att renovera sommarstugan, Åke, eller vill du göra det på nån annans bekostnad?