Vinnare och förlorare när fittan kommer omkring

”Marknadens våta dröm” hette en artikel i lördagens Sydsvenskan, som jag läste alldeles nyss eftersom jag har gjort andra saker än läsa tidning i helgen. Artikeln var tjusigt utformad som en vagina, en fitta, kvinnans könsorgan. Texten kretsade kring hur vi idag är långt ifrån spegeltittandet på 70-talet, i takt med att operationerna av musen stiger. Läs den här. (tyvärr inte lika tjusigt utformad i nätformat, men man kan ju inte få allt här i världen.)

Igår när jag förförde Mats lite på soffan, sa jag att jag tycker om att likna min fitta vid någon form av sjödjur. En manet som spärrar upp sig och suger in. Han nickade, och jag fortsatte tänka på ett metaforrike med tentakler, sugproppar, blöta sladdriga väggar.

Min mamma har sagt att kroppen är något man måste lära sig att älska. Att magen är till för att fyllas med mat. Jag har gjort det till ett av mina mantran. Visst, jag tränar och rakar, och även jag får lite panik av att se att jag åldras, av att märka när jag gått upp i vikt, om så bara ett ynka kilo som inte en jävel kan se utöver jag själv. Men det viktigaste: att operera, om det inte är av medicinska skäl, är för mig att ge upp.

Det är att hoppa över ett av de viktigaste och svåraste delmålen i livet: Att lära sig leva med sig själv.

För att älska sig själv är inte alltid möjligt att göra.

I artikeln ovan poängteras hur de kvinnor som opererar sig i större utsträckning än andra lider av ätstörningar, depressioner och ångest, samt att en högre andel begår självmord. Operationen är deras easy way out. Istället för att vända sig utåt och få hjälp för sina problem, vänder de sig inåt och går till attack mot den egna kroppen. Det är en flera hundra år gammal tradition att kvinnor gör så. Lika vanligt som att män tar till spriten istället för att prata om känslor, om man nu ska dra en genus-fin jämförelse.

Så kom igen fittan! Hajpa vaginan! Acceptera att du inte bara har olika stora bröst, du har även en fitta som inte ser ut som den borde enligt bilden i ditt huvud. Den retuscherade Playboy-verkligheten, som är lika svår och oönskvärd att nå upp till, som det är en lögn att den skänker inre harmoni och lycka när du väl är där. Minns att den stora vinnaren i detta krig är det kommersiella samhället. Och att den stora förloraren är du.

Operationer i underlivet kan ge läskiga bieffekter också, som inte alls är så sexiga som tanken från början varit. Urinläckage, svårigheter och smärta i samband med sex. Jag läste en annan artikel för några månader sen, där västvärldens operationer jämfördes med mellanösterns omskärelser. Det är ingen jämförelse du vill se i vitögat, eller hur? Den fria västerländska kvinnan som har pengar att göra precis vad hon vill, skulle hon kunna vara förtryckt på liknande sätt som sin syster i burka?

Avslutningsvis gör Vilska sin underbara impersonifiering av sin egen fitta, en gång när den var förvånad och lite rädd: