Lilla sommarintervjun: Anna Hansson

foto: privat.
 
 
Anna Hansson, född 1981, bor i Ånge och jobbar som gymnasielärare i engelska och historia, men är just nu tjänstledig för att hinna skriva. Hon har dansat sedan hon var liten, och har jobbat som danslärare i flera år. Hon debuterade 2012 med ungdomsboken ”Dansfeber”, och nästa år kom uppföljaren ”Dansfeber smittar” , ålder 9-12. Och boken ”Wanted” tillsammans med Marie Nilsson. I sommar släpptes hennes första bilderbok, ”Drutten och Plutten – Människa sökes!”, som hon har skrivit tillsammans med Jennie Elverstig.
 
Jag känner inte Anna, men hon skrev ett mail till mig och tackade för de fina sommarintervjuerna, nån gång mitt i sommaren. ”Får jag intervjua dig på min blogg?” frågade hon, och jag sa ja, och passade på att fråga det samma. (Hennes intervju med mig publiceras den 2 september.) Förhoppningsvis kan vi ses i verkligheten också någon gång!
 
 
 

1. Hur är läget?

 

Både bra och dåligt! Dåligt för att sommaren är slut, och jag gillar sommar. Bra för att det snart är jul, och det gillar (älskar) jag också! Bra också för att jag får svara på dina frågor, som jag läst andras svar på typ hela sommaren! :)

 

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

 

Jag vill inte bada, hur varmt det än är. Det kan dock ta emot att skriva när det är fint väder, men i så fall struntar jag bara i det. Även författare behöver ju semester! :) 

Den här sommaren har jag inte skrivit så mycket nytt alls, utan mest redigerat manus som det ska bli böcker av nu under hösten/vintern. För mig är nog redigering en bättre sommarsysselsättning än skriva nytt. Men helst skulle jag förstås vilja vara helt ledig, och det ska jag försöka se till att vara nästa sommar.

 

3. Hur ser din arbetsprocess ut?

 

Jag bestämmer alltid allt som ska hända innan jag börjar skriva. Sedan delar jag in det i kapitel om det är en längre bok, eller i sidor om det är en bilderbok. Sedan skriver jag, ibland rakt igenom från början till slut, ibland lite här och där. Jag måste skriva för hand, annars kan jag inte tänka. Sen skriver jag rent allt på dator, skriver ut och skriver ner ändringar jag vill göra för hand, som jag sedan skriver rent på dator… Tidskrävande, jag vet, men jag kan inte göra på något annat sätt. Jag har försökt, tro mig!

 

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

 

Egentligen var den senaste boken jag läste ”Att skriva” av Stephen King, och den tyckte jag inte så mycket om fast alla har sagt att den är superbra, men det känns inte som en riktig bok så jag tar den jag läste näst sist istället. ”Potensgivarna” av Karin Brunk Holmqvist. Jag har ju upptäckt den här roliga boken långt efter alla andra, men tyckte att den var jätterolig och fnissade för mig själv medan jag läste. 

 

5. De böcker som kommit ut av dig är ungdomsböcker. Ser du dig själv som ungdomsförfattare?

 

Jag har skrivit både barn- och ungdomsböcker, så just nu är jag väl en barn- och ungdomsförfattare, men jag tänker att jag ska skriva för alla åldrar i framtiden, det har bara inte blivit av än, så jag ser nog mig själv som författare helt enkelt. 

 

6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?

 

Det där är en svår fråga tycker jag. Jag har ingen favoritförfattare just för att det inte finns någon författare som jag gillar alla böcker av, däremot finns det många som jag gillar många böcker av. 

 

7. Det är mycket dans i titlarna. Hur är din egen relation till dans? Varför blev det just dans det handlade om? 

 

Jag har dansat ända sedan jag var liten, och har jobbat som danslärare i ganska många år nu, kanske tio. (Ibland på heltid, men oftast bara några timmar/vecka.) En dag fick jag en idé, helt plötsligt, som jag förstod att det skulle kunna bli en bok av. Jag liksom såg en scen spelas upp, och huvudpersonerna var barn som dansade. Jag hade en dansgrupp som dansat med mig i många år då, så jag bestämde mig snabbt för att låna deras namn till huvudpersonerna. Sedan skrev jag helt enkelt en bok, som först blev en e-bok, sedan rejält omskriven innan den blev en ”vanlig” bok på Idus förlag. Och sedan blev det en hel serie, där bok nummer tre strax kommer ut, och jag redan har börjar fundera på vad som skulle kunna hända i bok nummer fyra. 

 

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

 

Just nu håller jag på med en skräckroman för vuxna, det är lite läskigt av två anledningar. Först och främst för att jag är så jäkla mörkrädd, och sen för att jag inte vet om jag kan skriva för vuxna eller inte, jag har ju aldrig försökt tidigare.

Jag håller också på med det sista på barnboken ”Den magiska gitarren”, som jag skrivit tillsammans med Tomas Wallin, gitarrist i Takida. Den har ett musiktema och passar bra för barn i åldern 6-9 år. Den kommer inte ut förrän i november men går att förbeställa redan nu från Idus förlag! ;)

 

9. Det är tungt att färdigställa en roman. Vad är ditt tips för att lyckas?

 

Jag skulle vilja ge tips som att skriva varje dag, eller att skriva visst många ord varje dag, men inget av det har funkar för mig. Mitt tips är att om du känner att du vill skriva så ska du göra det. Vill du inte skriva varje dag, så gör inte det då, men om du nästan aldrig vill skriva kanske du ska göra nåt annat istället. 

 

10. Hur har sommaren varit?

 

Mycket bra! Jag har inte bara redigerat böcker utan också planterat häck, grillat, sett alla säsonger av ”Big Love” (sjukt bra serie), plockat smultron, sovit, vilat, softat och bara haft det trevligt!

 
 
 
Hitta mer om Anna här.
 
 
 
*
 
 
Idag recenserar jag på dagensbok också. Läs vad jag tycker om Joyce Carol Oates senaste ungdomsbok här.