Hon klär ut sig varje dag

samlade bilder

Gisela Fleischer (som jag gick i samma klass som på gymnasiet) startade vid årsskiftet sitt projekt 365masquerades, som innebär att hon varje dag klär ut sig och fotograferar det. Hela året. Det är en av dagens höjdpunkter att se vad dagens identitet är.

Grymt projekt! Hur kom du på idéen?

Tack! Som vanligt när jag får idéer har jag ingen aning, eftersom min hjärna jobbar för snabbt för att jag själv ska hinna med. Men jag vet att det var den 27 december (2013) och att det tog ca 45 minuter från att tanken dök upp tills dess att jag hade registrerat 365masquerades.com, skapat ett instagramkonto och en facebooksida.

Frida Kahlo

Dag 74

Vad har du fått för reaktioner på det (positiva som negativa)?

Så enormt mycket positiva reaktioner. Många ”hur hinner du, jag önskar jag orkade”, och många ”WOW”. Jag kan bara komma på en enda negativ kommentar. Det var en person som tolkade en ansiktsmålning jag gjort, som jag själv tyckte var ett monster (ansiktet var svart förutom en stor grinande mun med huggtänder) som ett rasistiskt blackface. Hon hann med att outa mig som en ”rasistisk konstnär” på facebook innan hon ens tog sig tid att prata med mig och sätta sig in i vad jag tänkte och vad mitt projekt var för något. Men, som sagt, så många tusentals positiva kommentarer, och dagligen också. Jag blir alldeles generad och rörd och glad varje dag.

Vad har det gett dig, so far?

Utmaning. Dels detta med att VARJE dag  verkligen är en maskerad, varje dag ska jag klä ut mig till något nytt. Det är eggande och rätt häftigt. Men responsen har också varit otroligt viktig och kul. Sedan har jag märkt att jag börjar tänka i andra banor, tar vägar jag kanske inte skulle tagit annars. Jag ser saker på lite andra sätt, alltså saker som i fysiska ting, när jag går på loppisar och så. Jag köper verkligen hem så många konstiga och udda saker just nu.

Ko

Dag 117

Någon favorit bland alla karaktärer du föreställt?

Gillar min gubbe jag gjorde härom veckan: http://365masquerades.com/?p=629

Dockan: http://365masquerades.com/?p=551

Vincent van Gogh: http://365masquerades.com/?p=545

Grisen: http://365masquerades.com/?p=262

Och den där jag klär ut mig till min mamma, som också är med i bilden: http://365masquerades.com/?p=167

Vet du nu vad du ska vara imorgon? Planerar du mycket eller blir det ofta spontant?

Jag är ingen planerande typ. Ibland börjar jag med en ansiktsmålning utan att veta vad det ska bli. I 90% av dagarna hittills har jag inte vetat vad jag ska klä ut mig till förrän jag gör det.

Laura Palmer

Dag 59

När på dagen tar du bilden? Är det alltid samma tid, samma plats?

Väldigt olika. Som tidigast på morgonen, som senast vid elvatiden på kvällen. De flesta foton har hittills tagits i min lägenhet, men så sent som ikväll befann jag mig på Möllevångsgatan.

Finns det något/någon du aldrig skulle klä ut dig till?

Nej.

Dag 89

Dag 89

Vad är din inställning till maskerad och att klä ut sig, generellt?

Jag växte upp med en maskeradkista hemma, och spelade teater i tio år. Utöver detta är jag något av en social exhibitionist. De senaste åren har jag haft två parallella tankar: den ena är att folk i allmänhet är så bekväma och nästan fega, och, om man får säga det; tråkiga. Den andra är något av en feministisk-teoretisk tanke om att ta plats, våga sticka ut och synas. Och på detta ligger en stark drift att uttrycka mig själv estetiskt och visuellt, något som jag velat göra och också gjort i flera, flera år.

Vad är din tanke med projektet, finns det något budskap, mål du vill uppnå, etc?

Den där kvällen den 27 december när jag fick idén hade jag bakom mig ett par år eller så då jag mer och mer börjat ”klä ut mig” när jag gick ut. Eller, ”klä UPP mig” som jag hellre kallade det (klä ut sig är någonstans att bli någon annan, klä upp sig kan vara att förstärka delar/alter egon/sidor av sig själv man redan har inom sig). 365 Masquerades är en extremversion av dessa tankar.

Dag 115

Dag 115

Händer det att du blir trött och tänker skit i det? Och vad gör du då?

Självklart. Och ingen vet ju heller vad som händer. Man kan bli sjuk eller behöva resa iväg. För sådana dagar har jag alltid ett par bilder som backup. Att lägga ner projektet är inget alternativ.

Var får du kläder och rekvisita ifrån?

Redan innan projektet fanns ens på idénivå hade jag (och har fortfarande) ett helt rum hemma som bara är en enda stor maskeradgarderob. Som jag sa innan så har jag accelererat i ett par tre år med visuellt experimenterande, och garderoben var därför redan full med saker. Sedan projektet startade går jag på loppisar ännu mer än förut, men jag tillverkar också mycket själv. Här är några kostymer jag gjort själv från grunden:

http://365masquerades.com/?p=662

http://365masquerades.com/?p=46

http://365masquerades.com/?p=636

En del dagar består maskeraden av ansiktsmålningar och de får man ju skapa där och då, de går inte att skaffa i förväg och inte heller att spara i efterhand (förutom på bild!).

Vem är du som privatperson, när du inte är utklädd?

33 år, konstpedagog på Moderna Museet, katt-tant, insnöad på kuriosakabinett, veganism, feminism, katter, konst, freakshow-historia, dokumentärer, viktorianska eran, 1900-1930-tal, göra musik och hänga med andra kreativa människor som ger mig styrka och mod.

 

Den 14 juni kan du se en performance i 365 masquerades’ namn i Folkets park, under Ladyfest. Gå med i facebookgruppen här, för att följa projektet från dag till dag.