Tips efter refusering

Vad gör jag av alla jobbiga känslor som föds av en refusering, undrar kanske du? Jo, det kan jag tala om, för här har jag stor erfarenhet. Här är en liten spontan lista sammanställd efter dagens sjätte refusering av ett av de manus jag skickar runt till förlag och hoppas få antaget nånstans.

* Alla känslor är ok. Gråt lite, det är i sin ordning. Jämför gärna med valfritt yrke som du lagt ner stor del av din tid på, och sedan bara fått ett nej; varken betalning eller erkännande kommer du att få för detta. Vilken tandhygienist skulle palla fortsätta i längden?

*Fortsätt ändå.

* Städa och lyssna på arg musik. Sahara hotnights första två skivor funkar bra, t ex.

* Skriv inte på nån dag, det är också ok.

* Men skriv så fort som möjligt igen. De ska inte bryta ner dig.

* Skicka till ett nytt förlag utan att passera gå. Dvs frestas inte att börja kolla igenom manuset och ändra saker. Lita bara på att det är bra och skicka vidare. (Åtminstone om nejen är utan brev.) Jag har som regel att ha mitt manus hos tre förlag åt gången, när jag får ett nej skickar jag genast till ett nytt.

* Det är okej att deppa ihop lite, ett tag. Tänk på alla som fått nej nånsin: Astrid Lindgren, J.K Rowlings, etc. Tänk på Kafka som dog innan han kom ut med nåt. Tänk inte på döden avsevärt mycket, om du kan hålla dig ifrån det. Tänk på att även Karolina Ramqvist måste tappa hoppet om tillvaron ibland.

* Typ alla som skriver har blivit refuserade. Jag lovar. De som inte blivit det har du min fulla tillåtelse att avsky. (Men förmodligen ljuger de.)

* Gör nåt annat. Vad som helst.

* Tänk på att det är ett förlag av alla förlag som finns.

* Träna. Eller gör nåt annat som bygger upp dig. Röka jättemånga cigaretter och supa brukar inte vara ett bra botemedel i längden.

* Försök så fort som möjligt bryta kedjan som heter ”jag misslyckas med allting”. Detta är ETT misslyckande. Det har inget med andra misslyckanden som ev finns i ditt liv att göra. (Obs att detta inte går de första dagarna. Det är okej.)

* Ha många projekt igång. Fortsätt skriva! För att du tycker att det är roligt, för att du är bra på det, för att det är ditt liv. Påminn dig om att processen är det roliga. Osv. (Kan behövas några dagar för att få in den här punkten i systemet igen, dock, och det är okej)

* Bakelser och choklad är okej.

* Tänk på nåt annat som är roligt: kanske du legat med någon den senaste tiden, eller att det finns någon rolig serie på Netflix, eller att en kompis har tid att bara sitta och snacka skit, och det är ju ändå kul med livet liksom; kom ihåg det.

* Det är okej att tänka att du ska lägga ner hela verksamheten, bli bitter och vilja skjuta dig etc. Så länge du inte gör det. Det brukar gå över efter några dagar. Låt det vara.

* Om det inte går över: kontakta psykolog.

* Du är inte ditt manus. Även om det inte känns som det, så är du mer än ditt skrivande. Det är bara en bråkdel av hela din existens. Förlaget gillade inte ditt manus. Det är bara text på papper, och inte du. De vet inget om dig. Låt dem inte nå dit in.

* Förlag säger nej av massor av anledningar. Tänkbara anledningar: manuset låg fel i tiden, de hade nåt annat som var för likt, personen som läste det gillade det inte (och det är ju bara en människa i världen), de trodde inte det skulle sälja, du var inte tillräckligt känd, de hade redan fyllt sin kvot av utgivning av just den typen av böcker i år.

* Sätt inte citattecken runt författare. Även om det känns så. Tro på dig själv. Läs någon skitkass bok och tänk ”jag är bättre”.

* Läs poesi.

* Tänk på bokbranschen och hur jobbigt det är för den nu. Du är inte ensam med dina refuseringar.

* Fortsätt. Bara fortsätt.