Om Douglas Johansson

 

 

Hej Douglas!

Där är du ju.

Så skönt. Jag har letat i ett halvår efter dig. Det var ganska svårt att hitta dig när jag bara visste utseendet. Nu kommer jag aldrig att glömma ditt namn. Douglas Johansson.

 

Douglas Johansson är svensk skådespelare, född 1960, med i flertalet svenska polisfilmer de senaste åren. Mycket Wallander har det blivit. Jag såg honom igår som postmästare i ett av avsnitten av ”Lasermannen”, inspelad för tv för några år sen.

 

Douglas Johansson är Sveriges svar på John C Reilly. Vem? säger ni. Här, säger jag. Douglas Johansson är en b-skådis man alltid känner igen, men aldrig riktigt kommer ihåg. Om det inte vore för att jag ofta såg honom ute när jag bodde i Stockholm. En gång på Gondolen, vill jag minnas alldeles särskilt. Med huvudet högt gick han, han är ju ändå skådespelare. Fast det var ingen som kom fram och paparazzifotade, ingen ville ha en autograf. Bara jag kände igen och blev lite imponerad.

 

Det måste vara trist att aldrig få spela de riktigt stora rollerna. Att aldrig bli uppskattad. Att alltid bli lite bortglömd. Egentligen har ju Douglas så mycket större ambitioner. Det syns att han hellre skulle vilja ha en roll som sticker ut. Han gör sig egentligen inte alls som biroll. När ska Douglas få bli en Hamlet? En Martin Beck eller Jesus Christ?

 

Nu visar det sig att Douglas Johansson tillhör den fasta ensemblen på Malmö Stadsteater. Så någon liten skit är han inte! Här är han t.ex, i polotröja. Jag kanske borde uppgradera honom? Jag kanske borde gå och se på honom?

 

Slutligen: varför jag har letat efter honom i ett halvår?

Tja, ni vet hur saker och ting blir en fix idé.

”Amen du vet han? Han är inte så himla bra, han är inte så himla snygg, men jag har sett honom ute nån gång.”

”Hur gammal är han då? Hur ser han ut?” Ida. Amsterdam. Maj.

”Amen du vet. Han är kanske fyrti. Han ser.. vanlig ut? Typ brunt hår. Lite tunnhårig.”

”Var är han med då?”

”Överallt”, sa jag. ”Han är med överallt.”

B-skådisens lott här i livet. Aldrig igenkänd. Alltid igenkänd.

 

 
Här är han.
Douglas.

Har tagit bort bilder pga rädsla för rättighetsproblem. Googla honom själva vetja.