rökrutorna

ur Sydsvenskan:
Foto: Håkan Röjder

 

Rökrutor öppnade på Malmö C

AV LOVISA HÖÖK
PUBLICERAD 9 FEBRUARI 2009 18.45 | UPPDATERAD 13 MARS 2009 13.21

Den passiva rökningen på Malmö Central ska minska. Med start i dag inleds ett sex månader långt försök med rökzoner ute på plattformarna.

MALMÖ CENTRAL. Stolpar med tydliga skyltar och askkoppar ska locka rökarna till sig.

Totalt handlar det om 13 rökrutor med vita streck runt. På de flesta plattformar blir det en rökruta i början och en strax innan taket slutar. På några plattformar blir det bara en rökruta.

Försöket på Malmö C är det första i landet och ska utvärderas om ett halvår. I många europeiska länder, däribland Frankrike, Spanien och Storbritannien, är rökning helt förbjudet på plattformarna.

– Att inrätta rökzoner är både en hälsofråga och en trivselfråga, säger projektledaren Lars Ekdahl på Banverket i ett pressmeddelande.

 

 

Jag vet! Vi lägger ut små rutor där de kan stå, rökarna, så får de hålla sig innanför linjerna, så störs ingen annan av det. Vad heter det nu igen, sånt man hade på högstadiet? Rökrutor! Ja, det är en skitbra idé! Ingen annan på hela perrongen kommer att störas av det. 

Eller är det bara jag som tycker att nån hjärncell gick förlorad i den här debatten? Är det måhända ett ironiskt slag över pannbenet på alla ivrande rökförbudare som klagar så på andra så fort de får chansen? Eller vad tycker du?