Hej i ledigheten

Ett litet blogginlägg, så här mitt i min skrivsemester!

Jag tycker att jag kan se tillbaka på en fantastisk vår. Förra året drabbades jag av utmattning, och även om det nu kan se ut som att det gått rätt snabbt för mig att komma tillbaka, så fanns det ett tag där när jag var tvungen att acceptera att nej, jag kommer kanske aldrig att kunna jobba med skrivandet igen. Och fortfarande kommer det då och då påminnelser om att min hjärna blev överarbetad. Jag lär mig varningssignalerna och får öva på att dra i handbromsen. Det kan komma av de mest oväntade saker; som att jag varit extra social i nån vecka. Då kommer det ett bakslag, och jag blir plötsligt supertrött och måste vara hemma själv ett tag för att komma tillbaka till mig själv. Eller en sån sak som att jag engagerar hjärnan i för många ”olika världar” i form av tv-serier, filmer och böcker på samma gång. Då blir det också stressigt plötsligt, och jag måste lägga mig på soffan och ta det extra lugnt med intrycken.

Terapin har förändrat mig. Jag tror att jag var så himla redo för att gå i terapi! Har lärt mig helt otroligt mycket om mig själv och hur jag fungerar, och nu kan jag bryta mönster jag haft som varit dåliga, och faktiskt må bra på riktigt. Förstå att jag förtjänar att må bra. Finast av allt var när jag och min nya tjej, Despina, var ute och drack öl på Möllans uteservering, och vem satt vid bordet intill, om inte min psykolog Kristina? Hur fint?! Vi pratade lite och det kändes så stort att kunna presentera Despina för henne, att sitta där och vara glad och nykär. Som en cirkel som sluts. Jag rekommenderar psykodynamisk terapi till alla i hela världen.

Under våren har jag ställt om mitt arbetsliv, så att jag tagit mer skrivuppdrag och därmed kunnat jobba mindre på Ica än jag gjorde tidigare. Det är skönt för hjärnan, och har hittills funkat över förväntan. Jag visste ju inte om det skulle komma några uppdrag, eftersom vi är så många skrivpedagoger som slåss om jobb i landet. Men det har rullat på! Jag har läst och gett respons på noveller, romaner, till och med kommit med input till en kvinna som ville omvandla sin bok till blogg. För Storytel Stories skrev jag en rafflande sms-novell, något som var väldigt roligt och som jag hoppas på att få göra fler gånger. Och i höstas hoppade jag in i textsamtal hos Skurups skrivarlinjes ettor, vilket också var väldigt roligt och lärorikt.

Vad gäller mitt egna skrivande har jag jobbat tillsammans med Konsai förlag för att färdigställa novellerna som kommer ut i höst, i den lilla samlingen ”Aldrig ensam”. Vi blev klara, efter mycket korr hit och dit, som det alltid är, och jag känner mig väldigt nöjd med slutresultatet. Hoppas att ni också kommer att gilla det! Boken släpps i oktober, den 21 närmare bestämt, och då hoppas vi att corona är så pass över att det tillåts releasefest… Här går det att läsa mer om ”Aldrig ensam” och även förhandsboka den.

Jag har också jobbat med nästa erotiska roman, alltså ett Ariel Held-projekt. Det tar sin lilla tid, och jag har insett att det är så jag jobbar som bäst. Jag fokuserar på ett projekt åt gången, men de blir riktigt bra först av att få ligga och vila något år innan de arbetas klart. Det är som jäsning. I fortsättningen tänker jag låta det ta sin tid och inte hetsa så mycket på att få saker utgivna. För samtidigt finns det ju en buffert nu, med manusprojekt i olika stadier av färdiga. I olika genrer, och olika stilar. Det känns som en försäkring.

Spontant körde jag igång ett högläsningsprojekt av ”Det borde finnas regler” med livesändningar på min instagram. Tack alla som kom och tittade! Ni gjorde mig himla glad. Några inspelningar har bevarats på sidan, rulestobreak heter jag där. Jag hade ingen tanke på att läsa hela boken, men projektet var så kul att jag bara fortsatte. Dagens schlager kommer kanske tillbaka lite grann, vi får se, håll utkik i mina händelser… Och ett tips om ni vill höra mig läsa hela boken, utan avbrott av tramssnack, är ju att den finns som ljudbok inläst av mig på Storytel. Jo, det är sant!

Nu har jag som sagt lite ledigt, och först andra veckan i augusti är jag tillgänglig som skrivpedagog igen. Då tar jag mig gärna an era litterära projekt! Att jobba som skrivpedagog är nästan lika roligt som att skriva eget, och jag älskar variationen i de uppdrag jag fått i vår. Allt från erotik till självbiografi! Klienterna har även verkat nöjda med sin respons och peppade på att återuppta arbetet, vilket ju är härligt att höra.

Och på Ica har vi kommit igång med självscanning! Det är också roligt, nu när man lärt sig hur det funkar och slipper göra gigantiska misstag längre, som inte ens chefen vet hur man rättar till, haha!

Glad sommar på er! Vi får se om detta blir starten på att jag uppdaterar lite oftare här, eller inte. Nu ska jag fortsätta lyssna på Narnia, ”Häxan och lejonet” inläst av Torsten Wahlund. Han är fan min favoritinläsare just nu!