Lilla sommarintervjun: Anders Fager

foto: privat
 
Anders Fager, född 1964, är skräckförfattare. Han debuterade 2009 med boken ”Svenska kulter”. 2011 kom ”Samlade svenska kulter” som består av ”Svenska kulter”, ”Artöverskridande förbindelser” och ”Du kan inte leva”. Hans senaste bok ”Jag såg henne idag i receptionen” kom förra året. Anders har även jobbat som yrkesmilitär och rockmusiker. Han konstruerar rollspel och skrev bland annat det första rollspelsäventyret som gavs ut i Sverige, ”Spindelkonungens pyramid”.
 
Anders gillar mina recensioner på dagensbok och sen blev vi facebookkompisar. Så kan det gå till här i världen.
 
 

1.   Hur är läget?

 

Undrar om någon någonsin lyssnar på svar på sådana här frågor.

”Hur är läget?” ”Katten har dött / barnen har lepra / huset brinner.” ”Ahhhhh… serru. Det fixar sig. Nu är det ju semester och så.”

Annars mår jag bra. Har om inte varit helt ledig så i alla fall jobbat mycket mindre i hela tre veckor. Håller på att trappa upp igen. Skriver tre noveller till rollspelet ”Mutant År Noll” den här veckan. Och en liten grej till rollspelet ”Fantasy”. Det är jätteroligt att jobba utanför den vanliga skräcklådan. Eller så är jag bara tillbaka i en urgammal låda och tycker den känns fräsch. Har inte skrivit för rollspel på nästan trettio år.

 

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

 

Är inte speciellt klimatkänslig när det kommer till att skriva. Jag kanske jobbar i mindre kläder än vanligt. Och tänker att bad är för veklingar. Eller dilettanter. Sen har jag en fläkt som ger ifrån sig märkliga drönande ljud. Det låter som om det alltid hovrar en helikopter långt bort i mitt rum. Det känns tryggt. Polishelikoptrar är rätt vanliga här.

 

3. Hur ser din arbetsprocess ut?

 

Beror väldigt mycket på vad jag skriver och jag försöker variera mig från text till text. Nu när jag skriver Mutant-novellerna så skriver jag en sida i taget till varje historia (på vanlig word-fil) och låter texten lite rulla på som den vill. Sen läser jag lite mer av bakgrundsmaterialet och ser hur det påverkar vad jag just skrivit eller vad jag tror att jag kommer att skriva härnäst. Det är en behaglig lite flanerande stil.

 

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

 

Läste just serieboken ”Pride of Baghdad”. Den var väldigt fin. Det var fantastiskt att läsa en historia som jag själv tänkte skriva sen när jag hörde om de stackars lejonen i Baghdad för några år. Istället så blev det anekdoter om lejon och krigsbyte lite här och var i ”Jag såg henne idag i receptionen”. Innan dess läste jag Kristian Petris lilla bok ”Träsket” och insåg att den var full med trådar till min nästa bok – ”En man av stil och smak”. Jag var tvungen att maila Petri och be att få låna en av hans karaktärer. Innan dess? Hrm? ”World War Z” – mer kul idé än riktigt bra.

 

5. Var befinner du dig helst när du skriver?

 

Hemma vid min dator. Det är liksom min arbetsplats. Jag börjar dagen med att sätta upp ett mål för vad jag ska hinna med. Och sen ser jag till att hinna med det. Det är som att gå till jobbet utan att gå ut genom dörren.

 

6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?

 

Tycker det där är jättesvårt. Blir sällan sådär entusiastisk längre att jag springer ett varv på Kungsholmen och förkunnar att jag har en ny favorit. Skulle nog behöva ha ett års läs och skrivförbud för att hitta tillbaka dit. Vill minnas att jag hade samma syn på muskik på den tiden jag höll på jämt med det.

Läste i alla fall om ett par av Johns LeCarrés böcker om George Smiley i höstas, när ”En man av stil och smak” mer och mer blev en väldigt rörig och blodig skräck-thriller. Han är jävligt bra. Gillar hur han kan vara romantisk och sentimental och samtidigt helt diskbänksgrå.

 

7. Har du någon vana, typ måste dricka kaffe eller måste lyssna på viss sorts musik, när du skriver?

 

Kan inte lyssna på musik när jag skriver. I alla fall inte sådan med sång. För då sitter jag och sjunger med hela tiden. Ska någon gång pröva att lyssna på klassisk musik när jag skriver. Just därför. Och för att det får mig att verka listig. (Fniss.) Tror mycket på att besöka platserna jag skriver om. Så ser man mig i sina hemtakter så kan det bara vara en tidsfråga innan de litterära tentaklerna dyker upp. Har tyvärr insett hur min researchfetisch kan locka mig på avigvägar. Läste stora delar av ”Sympatins hemlighetsfulla makt” bara för att kunna lalla trovärdigt om bögkulturen i fyrtiotalets Stockholm. Det var nog lita att ta i för de tio sidorna.

 

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

 

Oj. Jag har fortfarande inte riktigt hittat ur semesterkoman. Skriver som sagt ”Mutantnovellerna”. Ska börja med slutgenomköraren av ”En man av stil och smak” i nästa vecka. Den har fått jäsa ett tag och nu är det dags. Ska samtidigt planera sista delen i sagan om Kungliga Biblioteket och Den viskande mannen. Den kommer nog att heta ”Krig! Barn!”. Sen sitter jag och njuter av Daniel Thollins helt underbara bilder till vår barnbok ”Den elaka vikarien” som kommer ut nästa höst. Och pillar med ett serie och ett teatermanus och håller tummarna för att några möten i Los Angeles går bra den här veckan.

 

9. När jag läste ”Jag såg henne idag i receptionen” blev jag förundrad över alla olika berättargrepp du vävde in, hoppet i tid, etc. Hur kom det sig att det blev så?

 

Jag tycker perspektiv och tidsbyten faller sig ganska naturligt. Man liksom belyser samma sak från olika håll och ser hur skuggorna faller. Och om man inte håller samma tydliga linje hela tiden så lämnar man mer utrymmer för läsaren att se vad hon vill se. Det är roligt att läsa recensioner där recensenten sett något helt annat än det jag skrivit om. Även om det ofta säger mer om recensenten än mig.

9b. Är skifta perspektiv något du alltid gör när du skriver? Eller gjorde du det just i den här boken, av någon speciell anledning?

Tror att tekniken har utvecklats genom mina novellsamlingar. Fler noveller handlar om samma företeelse eller karaktär, fast ur väldigt olika vinklar. När jag skrev en roman så blev den tekniken kvar och utvecklades till den här tittskåpsgrejen. När Hela Svenska Kulter-paketet är klart så kommer folk kunna vrida och vända på massor av pusselbitar och försöka se sammanhang och gissa gåtor. Det kommer att bli en stor och väldigt vacker mosaik.

10. Så, vad är din inställning till tentakelporr?

 

Aldrig på första dejten.

Mer seriöst så: det här med tentakler, med eller utan sex, har blivit något slags evighetsskämt kring mina böcker. Jag väntar andlöst på att någon ska lusläsa allt jag skrivit på jakt efter en massa heavy tentacle action och bli grymt besviken. Och då är jag avslöjad. Typ.

 
Läs mer om Anders här.