Lilla sommarintervjun: Anna Carlén

foto: privat.

 

Anna Carlén, född 1981, skriver recensioner för dagensbok.com. Hon är medie- och kommunikationsvetare med ett förflutet på diverse folkhögskolor och skrivarkurser. När det kommer till litteratur har hon en förkärlek för svenska och franska kvinnliga prosaförfattare, ung, nyskriven poesi och Latinamerikalitteratur och en och annan deckare när andan faller på. Men här är hon med för att hon även skriver själv.

 

Jag känner Anna genom dagensbok, inte helt överraskande. Vi träffas väl främst när det är bokmässa, och minglar i montrarna, dricker gratisvin och tisslar och tasslar på Park om vilka kändisar vi ser.

 

 

 

1. Hur är läget?

 

Bra, tack. Är mätt och lite slö och sjukt semestersugen. Plus drömmer märkliga drömmar om sköldpaddor.

 

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

 

Nja, jag påverkar inte så mycket av själva värmen. Den ljusare delen av året brukar vara min bästa skrivarperiod. Vad som däremot är jobbigt är pressen! Alltså att jag hela tiden tänker att jag nog ändå borde vara ute nu när det ändå är sol. Att det är dumt att sitta inne och skriva då…

 

3. Hur ser din arbetsprocess ut?

För det mesta att jag skriver en massa lösa stycken/meningar t.ex. på mobilen eller i datorn. (Ja, jag tycker det fungerar förvånansvärt bra att författa saker på mobilen eftersom den alltid är med, det går att skriva i mörkret etc.) Sen sätter jag ihop alla lösa stycken till något, sen arbetar jag om och förhoppningsvis blir det något av det sen.

 

4.  Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

Jag läser nu Helena Österlunds ”Kari 1983” för dagensbok.com. Jag är lite kluven till den och har inte helt bestämt mig för vad det slutgiltiga omdömet ska bli. Sen läser jag Marguerite Duras ”Smärtan” till en bokcirkel jag är med i. Den är vacker och smärtsam.

 

5. Var befinner du dig helst när du skriver?

I köket. Men jag gillar att byta miljö ibland också och gå ut och skriva.

 

6.  Har du någon favoritförfattare och varför just den?

Nej, har inte EN speciell författare som är min favorit. Men jag har ju en del som betyder en del för mig, som Inger Christensen, Ann Jäderlund, Nina Bouraoui, t.ex.

 

 

7.  Du recenserar även böcker för dagensbok.com. På vilket sätt berikar det ditt egna skrivande, tycker du?

Det gör förhoppningsvis att jag blir mer medveten. Jag får lättare att se på min egen text med en utifrånblick – något som kan vara både positivt och negativt eftersom det dels kan ju kan göra att en blir sin egen kritiker och dels kan vara lite hämmande, tänker jag. Sen får en ju ganska bra koll på det som ges ut just nu, vilket också kan vara bra.

 

8.  Vad håller du på med för projekt just nu?

Tre projekt. En kortare diktsvit som är till en poesiserie med diktsviter (där även andra medverkar), men den är redan i princip färdig och inskickad till förlag för eventuell utgivning. Sen har jag ett större poesiprojekt som jag har hållit på med ett tag och som jag skriver om just nu – det är nog det jag kommer hålla på mest med i sommar. Jag har även ett romanprojekt som jag skriver på lite då och då som jag är jättesugen på att fortsätta med snart.

 

9. Har du några speciella vanor när du jobbar, typ ”jag måste dricka ur den koppen”, eller ”jag måste lyssna på den musiken”?

Ja, periodvis har jag haft vissa skivor som jag alltid lyssnar på när jag skriver, men de varierar. Jag måste dricka någonting (helst kaffe) innan eller under skrivandet. Jag ville helst sitta på samma stol i köket också.

 

10. Hur botar du skrivkramp?

Hm, vet inte riktigt. Genom att läsa, byta miljö och bara vara ute och leva ett tag. Att sätta sig ner och skriva på något helt annat, t.ex. en recension, kan också funka.