Lilla sommarintervjun: Elisophie Andrée

Elisophie Andreé, född 1996, är poet och arrangör, bosatt i Helsingborg. Hon är med i Kulturpiloterna som arrangerar kulturevenemang för unga och bland annat var med och fixade UKM (Ung Kultur Möts) i år. Elisophie tävlar också själv i poesi. I år var hon en av gästpoeterna under SM.
Jag har träffat Elisophie genom poetry slam förstås. Har ni sett hur ung den här tjejen är?! Jag är sjukt impad av hennes driv.

1. Hur är läget?

Det är rätt fint! Har precis kommit hem från Gröningen i Helsingborg där jag satt med några av mina närmaste och pratade om allt möjligt som kan komma i huvudet på oss under varma sommarkvällar.

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

Alltså, jag gillar ju inte att bada så det är ingen stor förlust egentligen. Jag brukar för det mesta ha min skrivbok, penna och en bok medan jag ligger och steker i solen under tiden som mina polare badar i det alltför kalla vattnet.

3. Hur ser din arbetsprocess ut?

Jag skriver nästan allting på mobilen i små anteckningar till att börja med. Oftast bussar eller tåg och så skriver jag ner några små rader till att börja med. Sen när jag kommit hem, sitter i lugn och ro och när alla andra i huset sover, tar jag fram en av mina två skrivböcker jag alltid bär runt på, tar tag i min penna och börja skriva utifrån de meningarna eller orden jag skrivit ner i anteckningar på mobilen under dagen. Jag skriver väldigt mycket i fritt flöde och när jag fått spy upp alla orden och är så trött så att ögonlocken nästan trycks ihop av sig själva brukar jag somna med pennan i ena handen och vakna på morgonen med ansiktet i skrivboken eller av att jag knuffat ner både penna och skrivbok på golvet. Sen låter jag texten vila i några dagar innan jag kollar igenom den, läser den för mig själv och börjar bearbeta den. Byter ut några ord här och var och ändrar om lite grann då och då när det känns fel eller låter konstigt eller om jag kommer på något bättre. Sen låter jag den ytterligare vila i några dagar innan jag kollar igenom den ännu en gång och då brukar det vara en liten småsak här och var och sen är den fix och färdig!

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

Det var ”Niceville” av Kathryn Stockett som jag läste ut igår. Jag såg filmen för något år sedan då den kom ut och blev inte jätteimponerad men boken… Wow! Helt otrolig. Boken var rätt igenom klockren och jag kunde knappt lägga mig ifrån den så jag läste ut den på toan faktiskt haha…

5. Var befinner du dig helst när du skriver?

På bussar, tåg eller runt fyra på morgonen i min säng med mitt stora täcke runt mig och instrumental musik på låg volym intill.

6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?

Virginia Andrews tycker jag är fantastisk. Jag har läst alla hennes böcker och kan i princip allting om de alla olika karaktärerna i alla serierna. Jag älskar nog hennes böcker så himla mycket för det är så detaljerat och det blir levande. Första boken jag läste av henne var jag 12 och det var sommaren mellan femman och sexan och jag hade inga vänner alls så jag spenderade hela mitt sommarlov på min altan med sex, sju stycken av hennes böcker jag köpt på en loppis. Jag inte bara läste böckerna utan jag blev en del av böckerna. Jag var med i deras matsal när balerna hölls och när den ena friade till den andra och jag var med och kände dofterna från vindsträdgården och hörde balettmusiken. Aldrig har böcker blivit så levande och känt så äkta så som Virginia Andrews böcker kändes.

7. Du är med i en förening som heter Kulturpiloterna. Berätta lite mer om er; vad gör ni? Vad vill ni?

Jag gick med i Kulturpiloterna sommaren 2011 och då började vi med att vi gick på olika kulturevenemang och dokumenterade dem och skrev om de på sociala medier. Sen blev vi pepp på betydligt mer och började arrangera också, för kulturlivet i Helsingborg, och speciellt för ungdomar, är något sjukt dött. Och det var vi tvungna att göra något åt kände vi! Så vi arbetar hårt för att sprida kulturen bland ungdomarna i Helsingborg (och resten av Skåne) och vi har arrangerat UKM (Ung Kultur Möts) och andra händelser. Det är sjukt roligt att vara med i Kulturpiloterna och man lär sig så himla mycket!

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

Just nu har jag tre stycken projekt igång! Jag är med och står för kulturdelen på Landskrona Pride 2014, jag arrangerar med Kulturpiloterna en Kulturnatt i Helsingborg (åh gud, det kommer bli fantastiskt!) och så har jag ett hemligt projekt som det arbetas på.

9. Du är både med och arrar slam och tävlar själv. Vad är roligast när man arrar, och vad är roligast med att tävla?

På alla mina arrangemang är jag MC och det är nog det absolut roligaste. Jag får snacka vilt om allt och ingenting och fjanta runt på scenen och peppa nästa tävlande poet och slänga iväg ett ”fan vad duktig du var!” till poeten som precis var och se hur de lyser upp oavsett vad för poäng de får. Jag tävlar knappt längre alls och tycker nog egentligen att jag nått mitt mål när jag sitter i styrelsen för Poetry Slam Sverige, tävlat i SM och blivit Landskronamästare 2012. Det är lugnt liksom, haha. Men annars är det när jag väl står på scenen och jag kan se hur vissas fördomar bara lyser igenom dem och hur man kan nästan kan höra dem tänka att ” vad gör hon här? Hon är inte ens 18, hon kan inte skriva” och sen ge dem som tänker så en verbal käftsmäll och få kick-ass poäng.

10. Om du får fantisera fritt; var ser du dig själv om tio år?

Jag är lyckligt gift, jag har två små ungar och är nöjd med det. Jag jobbar som svenskalärare på gymnasiet och vid sidan om åker jag fram och tillbaka till Hollywood för att spela in storfilmer och uppträda med spoken word och hålla i workshops (jag har även vunnit SM i Poetry Slam). Jag har gett ut fyra stycken diktböcker än så länge och är prisad världen över. Är även författare och har fått ta emot Astrid Lindgren-priset. Jag är programledare på tv4 och en väldigt folkkär kändis.

Jag har fortfarande en superbra kontakt med alla mina fantastiska vänner och min underbara familj, jag lever det absolut bästa livet som är möjligt och som går ett leva, jag lever helt enkelt ”loppan”! (jag är dessutom riktigt snygg och väldigt, väldigt lycklig)

Elisophie har en sida, här.