Dags för sommarintervjuerna igen! Jag kör på tills det tar slut (tanken är augusti ut, men vi får se hur det går)
Fredrik Frithiof Andersson, född 1977 i Fjärås, Halland, är poet och cykelbyggare. Han har tävlat i poetry slam, för Malmö och för Göteborg, hans poesi är ofta politisk. Tillsammans med Leo Berger har han gjort ”talmusik” under namnet Kontinenten (tidigare Pangaeans Lost). Nu bor han i Malmö. Du hittar dikter av Fredrik på hans blogg http://hellrenbra.wordpress.com.
Jag känner Fredrik genom poetry slam, och har även gett lite feedback på en diktsamling han skrivit. Det händer att vi fikar på Glassfabriken och pratar ut om våra liv.
1. Hur är läget?
Det är fint. Jag har just kommit hem efter en helg med Asylstafetten 2013 och känner mig glad när jag tänker tillbaka på den fantastiska gruppen av människor som lyckas med nåt enastående. Och med en sån gemenskap! Jag är glad att vara en del av det. Och att få vara ute och vandra vägarna.
2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?
Som du kan utläsa ur ovanstående svar så kan en göra annat än att skriva. Jag gör det iallafall. Men så är jag ju en person som ofta gör mycket annat än att skriva. Såhär när sommaren är som olidligast varm kan jag gilla att gå in och sätta mig på ett svalt bibliotek och redigera text.
3. Hur ser din arbetsprocess ut?
Lågintensiv. I alla fall utslaget över det hela. Jag har perioder då jag sitter och skriver ner eller om eller färdigt idéer som jag antecknat på något sätt under mitt vanliga ;) liv. Om jag jobbar hinner jag kanske anteckna i ett sms eller på ett kvitto eller nåt.
Jag har hittat ett anteckningsprogram till min dator som passar mig perfekt: tomboy. Det är en blandning mellan post-its och wiki och låter mig organisera mina anteckningar på ett ganska enkelt och fritt sätt. Många små sammanvävda ”lappar” uppe som jag arbetar med. För mig hjälper det också att publicera dikter på en ”blogg” på internet. Det får mig att se dem på ett annat sätt, även om knappt nån annan läser dem.
Sen kan det dröja ett halvår mellan varje arbetsperiod som i sig kan vara ett par månader. Så att sätta ihop en samling eller liknande kan vara ett ganska utdraget projekt.
4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?
”Orlando” (av Virginia Woolf, Linas tillägg). Jag tyckte den hade en del helt fantastiska avsnitt men på det hela taget var den ganska seg att ta mig igenom, särskilt framåt slutet. Men jag är glad att ha läst den, tyvärr känns det mer som allmänbildning än att jag kastades in i en fantastisk historia.
5. Var befinner du dig helst när du skriver?
Som jag skrev tidigare, bibliotek. Jag har väldigt svårt att sitta hemma och koncentrera mig. Jag varierar också mellan olika biblon även om Orkanenbiblioteket här i Malmö är mitt favoritställe. Kaffe och havet, vad mer kan en poet önska? ;) Jag har svårt att förstå den där romantiska tanken om att sitta på kafé och skriva. Fast en folktom vardag förmiddag på Glassfabriken har kunnat funka för mig
6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?
Nej, jag har nog ingen som är en sån där riktig favorit som jag läser allt av. Men Margaret Atwood skulle komma högt upp på en lista kandidater. Jag älskar hennes dova berättelser om kollapser, vare sig det är personlig eller total samhällelig. Framförallt hennes känsla för att hitta naturens röst och att på nåt sätt överskrida gränsen mellan den och personerna i historierna. Lite som att de kunde vara icke-mänskliga djur. Så egentligen kanske svaret är Atwood. Tack för att jag fick fundera!
7. Du skriver ofta i formatet poesi. Vad är det bästa med det formatet?
Framförallt att det är en form där läsaren faktiskt förväntas stanna upp, reflektera och läsa om. Och det är ju tacksamt för en sån som jag som älskar att skriva saker som är lite nördiga eller där det ska finnas så mycket att hitta att en läsare får ut nåt av att läsa, eller vanligtvis höra, en dikt igen. Det är helt ok att göra en wikipedia-sökning eller liknande mellan läsningar, vilket kanske skulle stannat upp en romanläsning.
Till viss del är ovanstående såklart efterkonstruktioner eftersom poesiformen var vad jag fastnade för och jag gillade. Kanske för att det finns en längre tradition av att få göra sina egna regler.
8. Vad håller du på med för projekt just nu?
För tillfället är jag inriktad på en diktsamling som har legat ett halvår sen du (Lina) läste och kommenterade på den. Det är dags att ta upp den och gå igenom den. Den är en ganska lågmäld fysikalisk beskrivning av en värld som är nästan som denna och om en resa mellan och genom två städer som är nästan som Göteborg och Malmö.
Dessutom är jag engagerad i Cykelköket Malmö som är en öppen och fri DIY-cykelverkstad. Inte så litterärt men jag måste ju leva för att skriva också… :)
9. Du heter Fredrik Andersson men ditt artistnamn är Frithiof Andersson. Hur blev det så?
Jag tyckte att det var för få artistnamn (även om jag gillar pseudonym bättre) i poesin som jag såg just då. Och att om jag hade valt att rappa hade det snarare vart tvärt om. Så jag skaffade mig helt enkelt ett coolt MC-namn. Som dessutom var beskrivande och finurligt på en massa sätt.
10. Det var länge sen du tävlade i poetry slam nu och jag saknar dina dikter från scenen. Kommer du att göra comeback nån gång tror du?
I poetry slam är det tveksamt. Iallafall i en engagerad form. Men det är ju också en fantastisk folkrörelse som jag gillar, så jag kommer inte att utesluta att jag nån gång hoppar in i ett lokalt slam nånstans.
Höra mig läsa dikter från en scen kommer det definitivt finnas möjlighet att göra tänker jag. Det är ju trots allt så jag helst framför min poesi. Med eller utan musik.
Facebook-sida