Lilla sommarintervjun: Malin Stehn

foto: privat.
 
Malin Stehn, född 1969 i Boden, skriver ungdomsböcker för killar och tjejer, och åker ofta ut och pratar om sitt författande på skolor. Hennes senaste bok hette ”Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner”, med titeln tagen ur en av Jakob Hellbergs låtar. 26 böcker räknar jag till på hennes hemsida, om både hästar och fotboll, och till och med några för vuxna. 
 
Jag träffade Malin när vi båda var i Klippan och höll workshops, hon för lågstadiet, jag för högstadiet. Det var en trevlig tågresa tillbaka.
 
 
 

1. Hur är läget?

Bara fint, tack. Är lite gungig i huvudet eftersom jag kom hem från USA häromdagen, men jag klagar inte – jetlag är ett lyxproblem :-)

 

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

Jag har faktiskt precis haft två veckors semester och det enda jag skrev då var inlägg på Facebook. Nu är jag jättesugen på att komma igång med skrivandet igen! (Fast jag vill gärna bada också.)

 

3. Hur botar du skrivkramp?

Jag brukar springa en runda, städa eller prata med folk. Det kan vara svårt att resonera med sina egna tankar, genom att prata om manuset blir det ofta tydligt hur jag ska gå vidare.

 

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

Jag läste precis ut ”Boken om mig själv” av Kajsa Grytt, en av mina tonårsidoler. Den var bra, Kajsa kan skriva. Det var dessutom väldigt intressant att läsa om hur hon i princip hela livet har fått kämpa för att få ekonomin att gå ihop – och många gånger ändå valt musiken framför en fast lön för att hon ”måste”. Det är starkt.

 

5. Var befinner du dig helst när du skriver?

Hemma. Eller på ett tåg. Det ska helst vara tyst och lugnt, men när jag åker tåg brukar jag ha musik i öronen för att avskärma mig.

 

6. Att skriva är inte så bra för kroppen. Har du några knep för att undvika skador?

Jag har ett höj- och sänkbart skrivbord som gör att jag kan stå ibland och sitta ibland. Dessutom springer jag några gånger i veckan, försöker röra mig så mycket som möjligt.

 

7. Vad har du för dold talang?

Kanske inte en helt dold talang men jag tycker att jag lyckats skriva några riktigt bra poplåtar genom åren :-)

 

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

För tillfället är jag lite mittemellan projekt, har precis lämnat in ett manus och väntar på besked. (Läskigt!) Men snart ska jag ta itu med en ny serie med fotbollsböcker. Jag har skrivit en fotbollsserie förut (Lundeby IK) men den nya ska rikta sig till mindre barn, till nybörjarläsare. Jag har blivit lite av en fotbollsnörd.

 

9. När vi pratades vid i Klippan berättade du om en bok du skrev på som skulle rikta sig främst till unga killar. Det är ju ett problem att unga killar idag läser så himla lite. Har du några tankar kring hur vi kan lösa det? Hur lockar man unga killar att läsa mer?

Om jag visste det skulle jag nog få medalj :-) Men jag tror att man måste jobba på bred front: Det måste så klart skrivas böcker som lockar unga killar att läsa. Och skolan måste satsa ännu mer på läsning (entusiasmerande lärare, massor av tid till lästräning, bemannade skolbibliotek med kunnig personal, etc etc). Det borde vara lag på att alla barn ska ha haft minst tre författarbesök när de går ut nian! Dessutom tror jag att alla föräldrar borde informeras om vad som händer om deras barn inte kan läsa ordentligt, att de faktiskt kan hamna utanför samhället. Det handlar ju inte om att alla måste läsa Dostojevskij – men alla vuxna måste kunna ta sig igenom en längre text och förstå innehållet. Det är många tonåringar som inte fixar det idag.

 

10. Du skriver främst för unga. Jag tänker mig (och har märkt av) att det är en bra publik för att de säger vad de tycker. Har du fått mycket kommentarer på det du skriver?

Barn och unga som jag möter är för det mesta väldigt positiva, de kommenterar sällan mina texter. Men de ställer ofta en massa nyfikna frågor! De undrar om jag är rik, om jag känner Martin Widmark, om det är jobbigt att skriva en hel bok, etc. Det är jättekul när de är frågvisa!

 

 *
 
Idag recenserar jag även för dagensbok.com. Erotik!