Lilla sommarintervjun: Matiss Silins

Matiss Silins, född 1979, är estradpoet och egen företagare. Han driver Ordkanon, där han tillsammans med andra poeter reser ut och undervisar i skrivande och poetry slam. Matiss började tävla i poesi redan 1999, då det fortfarande var ett relativt nytt fenomen i Sverige. 2009 kom han tvåa i SM. Är bosatt i Borås.
Jag träffade Matiss för första gången på Ordkrig i Norrköping 2008. Eller egentligen hade jag träffat honom på SM året innan, men då tyckte jag att han verkade vara världens störigaste människa. Det var först i Norrköping som vi klickade och jag fattade hur fin han verkligen är.

1. Hur är läget?

Hey!

Läget är lite förvirrat. Jag har haft en fin dag men träffat på folk som inte har hyfs. Det brukar göra mig både inspirerad och irriterad, ska bli spännande att se vilket som tar överhanden.

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

Jag badar inte. Nästan inte alls. Just nu skriver jag inte heller så mycket. Så jag vet inte vad jag ska svara.

3. Hur ser din arbetsprocess ut?

Jag jobbar bäst mot deadlines eller på uppdrag. Har jag inget att skriva för så skriver jag inte. Jag hade nog inte skrivit alls om jag inte varit så förtjust i att experimentera på scen och inför publik. Poetry Slam drev mig att skriva förut, även de krönikör- och blogguppdrag jag haft har motiverat mig. Nu skriver jag mest manus inför föreläsningar jag håller, det är det roligaste jag gjort hittills.

Har jag väl ett mål så är jag ganska disciplinerad med associationskartor, flera utkast och döda darlings för att få ett snyggt resultat. Jag ser på text som designad kommunikation. En text kan vara elegant, sjaskig, lite spretig eller torr och minimalistisk, det spelar ingen roll hur formen är så länge som texten håller stilen.

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

”Stilla dagar i Mixing Part” av Erlend Loe.

Jag gillar högt tempo i korta böcker, jag är oftast för rastlös för tegelstenar. Många av Loes böcker läser jag ut på ett par – tre timmar. Det gillar jag. Max tre kvällar för en bok, det är lite av min gräns. Jag är kär i den sorgliga humorn som han lyckas med i boken. Den tog en dryg timma att läsa och jag hann bli förbannad, berörd och underhållen under den tiden, så det är nog lugnt att säga att jag tyckte om den.

5. Du driver företaget Ordkanon, som bland annat åker runt på skolor och pratar om poetry slam. Hur är det att undervisa ungdomar?

Olika, det är mycket varierande att undervisa ungdomar. Det är ungefär som att fråga: ”Vad tycker du om att gå i skor?”. Ibland är det bara roligt och lätt, ibland är det roligt men utmanande och ibland är det bara skitjobbigt. Varje lektion är lärande för mig och förhoppningsvis även för dem. Det är helklart det bästa jobbet jag haft. (Förutom den gången i femte klass när jag hamnade i en glassreklam mot så mycket glass jag kunde äta under inspelningen.)

6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?

Just nu får jag säga Carin Gerhardsen. Det är snyggt skrivet. Hammarbyserien är omöjlig att inte sträckläsa.  En av böckerna är lagom att läsa på tåget mellan Malmö och Borås.

Hon tar sig ur deckarklyschorna och lyckas göra dialogen trovärdig, något som deckarförfattare vanligtvis är dåliga på. Dessutom är den genomgående bakgrundshistorien i de första fem böckerna en mycket skicklig skildring av något av det vidrigaste i samhället. Fast om jag ska nämna en favorit som varit med sedan tonåren så blir det John Irving.

7. Du kom tvåa senast du deltog i SM i poetry slam, och sen har vi inte sett dig igen. Kommer du att komma tillbaka?

Jodå det har ni, efter det dök jag upp och tog en tredjeplats. Jo, jag har ju varit tillbaka och arrangerat tävlingar och propagerat för genren, dessutom tävlade jag i speedslam i senaste mästerskapet.

Om jag ska komma tillbaka som tävlande är svårt att svara på, känner mig lite klar med treminuterstexter. Samtidigt är jag väldigt sugen på att tävla igen, trettiosekundersdikterna i speedslam passade mig bra, kanske blir i den formen.

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

Just nu fokuserar jag på att få ut Ordkanons föreläsningar och workshops i Sverige. Det är ett heltidsarbete bara att få våra bakgårdar på internet att verka intressanta och spännande. Jag har blivit både agent, pedagog och arbetsgivare de senaste åren. Projekt driva företag och marknadsföra är nog prio ett just nu. (Apropå det, glöm inte att följa oss på twitter.)

9. Du var med i ”Talang”. Har det påverkat din karriär?

Ingen aning och jättemycket är svaret på det. Idag hade jag inte gjort det på det sättet, jag hade nog inte heller tagit alla de uppdragen som kom i direkt anslutning till det. Men det gav inte alls de arbeten som jag riktar mig mot, inte i någon större utsträckning. Att läsa en kvart på små konferenser för rektorer, lärare och bibliotekarier har gett mycket mer.

Däremot har medverkandet där gett mig mer integritet och högre stängsel när det gäller att släppa in företag och media, jag vill göra min grej på mitt sätt. Det är viktigare än att bli berömd.

10. Det finns de som säger att poetry slam inte är riktig poesi utan snarare standup. Vad har du att säga till dem?

Gillar du det så är det väl skitsamma vad det kallas. Gillar du det inte så gå och kolla på något annat. Livet är för viktigt för att gnälla på att Poetry Slam urartat eller tappat stilen eller vad fan som helst. Jag är heligt jävla skittrött på alla som tjatar om vad Slam borde vara. Slam är vad det är, det skapas av arrangörer, tävlande och publiken. Är det inte i din stil så gör något annat eller kom tillbaka om ett par år när Slam blivit något annat.

Du kan läsa mer om Matiss på hans sida.