Lilla sommarintervjun: Moa Eriksson Sandberg

foto: Erik Sandberg.
 
Moa Eriksson Sandberg, född 1981, är författare, litteraturskribent och lektör. Hon debuterade 2011 med ungdomsboken ”Söta pojkar är bara på låtsas” och året efter kom ”Den första flickan skogen möter”, som nyligen blivit nominerad till Barnens romanpris. Moa har även skrivit erotiska noveller som publicerats elektroniskt via Mix förlag. Hon dj:ar på klubb ibland och har skrivit krönikor och recensioner för tidningar sedan hon var 16 år gammal.
 
Moa och jag gick i samma klass på gymnasiet, det visste ni kanske inte? Jodå, båda skulle bli skådespelerskor på den tiden. Jag minns att jag var hemskt avis på Moa som fick skriva krönikor i den lokala tidningen och posera med cool byline och allt. Och man kan ju fortfarande vara avis, för all del, men jag blir nog mest inspirerad och glad av hennes snabba arbetstakt och välproducerade alster.
 
 

1. Hur är läget?

 

Jag befinner mig i ett kokhett Köpenhamn och hälsar på min brorsa som bor här. Det är väldigt trevligt men lite för varmt för min gravida muminkropp …

 

 

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte

hellre bada?

 

Jag har varit ledig hela juli. Det är viktigt för mig att ha perioder av ledighet då jag inte skriver ett enda ord. Det gör att jag blir skrivsugen igen. Men generellt sett tycker jag inte det är så jobbigt att skriva när det är varmt, tvärtom kan det vara ganska skönt att dra ner persiennerna ibland och gå in i sin egen värld.

 

 

 

3. Har du några vanor när du skriver, typ ”jag måste dricka ur den

muggen” eller ”jag måste lyssna på den musiken”?

 

Nej, jag är ingen vanemänniska. Men jag skriver så gott som alltid hemma vid skrivbordet. 

 

 

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

 

”Flickan i Clèves” av Marie  Darrieussecq om en ung tonårsflickas uppvaknande sexualitet. Den är otroligt välskriven och lite sorglig. Jag kände igen mig i mycket av tankarna. Den visar hur tjejer ofta anstränger sig för att passa in i en manlig bild av hur en sexig tjej ska vara och bete sig. Att de t.ex. får lära sig att det är viktigare att själva framstå som sexiga än att få orgasm.

 

 

5. Hur botar du skrivkramp?

 

Jag har aldrig skrivkramp (ta i trä) men visst, vissa dagar är segare än andra. Då får man göra något annat. Gå och fika med en kompis eller något. Det är viktigt att skrivandet är lustfyllt – känns det bara tråkigt är det något som inte stämmer. 

 

 

 

6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?

 

Har kanske snarare favoritböcker än författare. Några är Sylvia Plaths ”Glaskupan”, John Fowles ”Den franske löjtnantens kvinna”, Jane Austens ”Övertalning” och Vladimir Nabokovs ”Lolita”. Det är böcker som gjort starka avtryck i mig. 

 

 

 

7. Din första bok ”Söta pojkar är bara på låtsas” har ett foto av dig på

framsidan, och den tar även avstamp i dina dagboksanteckningar från

gymnasiet, men omarbetat till fiktion. Jag tror att de flesta författare

använder sig mer eller mindre av sig själva när de skriver. Hur tänker

du kring det? Hur är ditt förhållande till fiktion vs verklighet när du

jobbar?

 

Min första bok skiljer sig från min andra och mina kommande böcker eftersom den bygger på dagboksanteckningar. Men jag använder mig alltid av mig själv på det sätt att jag bakar in känslor och tankar som jag själv haft. Det gör nog de flesta författare. Jag tycker det är okej att använda sig av verkliga människor, men jag skulle aldrig göra det för att exempelvis hämnas på någon. Det viktiga är historien. Jag är också ganska privat av mig (tro det eller ej) så jag skulle inte känna mig bekväm med att skriva en berättelse om mitt liv idag. Det hade dessutom varit tråkigt – mitt liv lever jag ju just nu. Skrivandet är en port till något annat. 

 

 

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

 

I höst ska jag redigera en barnbok för mellanstadiet, en fristående fortsättning på min förra roman ”Den första flickan skogen möter”. Den kommer ut i januari 2014. Jag håller också på att skriva en ungdomsroman tillsammans med författaren Eva Susso. Vi funkar bra ihop. Det är jättekul att skriva tillsammans med någon annan. 

 

 

9. Vad tycker du om Knausgårds ”Min kamp”-serie?

 

Har inte läst den. Inte så sugen på att göra det heller. För tillfället. 

 

 

10. Du skriver inte bara ungdomsböcker utan även erotik. Och riktigt bra

sådan också! Vad är din hemlighet?

 

Tack, vad rolig att du tycker det! Ja du … jag är barnslig och snuskig. Hehe. Nej, men jag vet inte. Jag är inte särskilt pryd. När jag skriver försöker jag helt koppla bort vad mamma eller mormor skulle tycka om de läste novellen. Jag strävar efter någon slags ärlighet i språket – inga fåniga omskrivningar eller smetigheter. Och så får det gärna vara lite humor, sex är ju ganska roligt faktiskt.

 
Moa har en blogg, här.