Lilla sommarintervjun: Sara Ohlsson

foto: privat
 
Sara Ohlsson, född 1977 på Öland, är författare och journalist. Hon jobbar frilans och för Svt. 2011 debuterade hon med ungdomsboken ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”, och 2012 medverkade hon med en novell i den erotiska samlingen ”Het”. Bosatt i Stockholm. 
 
 
I och med att vi ligger på samma förlag så har vi förstås träffats några gånger, i samband med bokmässan. Det är kul att det heter ”ligger”. Som att det är knulla det handlar om. Det är det alltså inte. Jag gillar Sara, hon är rolig.
 
 

1. Hur är läget?

 

Förutom att jag fått skitont i ryggen och just nu typ bara kan ligga på golvet (vilket är långtråkigt och ganska äckligt eftersom jag inte direkt prioriterat städning den senaste tiden) är allt väldigt bra. På riktigt nästan perfekt. 

 

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

 

Jo. Eller när det är jättejättevarmt vill jag nog helst sitta i en sval källare och typ skriva. Men jag har ingen sval källare så ja, man vill hellre bada. 

 

3. Hur ser din arbetsprocess ut?

 

Jag vet faktiskt inte riktigt. Just nu skriver jag inte alls utan jobbar med annat, och innan dess gick jag omkring och trodde en massa om min process – att jag visste precis hur jag skulle göra för att skriva, vilken ”slags författare” jag var och sådär. Men det blev bara dåligt på alla sätt, så då bestämde jag mig för att jag är en författare som skriver när jag har lust. Och sen dess har min process ungefär varit att gå omkring och vänta på att få lust. Tvärtemot ungefär alla råd man brukar få om skrivande alltså.

 

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

 

Jag har nästan läst ut ”Bläckmagi” av Cornelia Funke. Jag har aldrig gillat fantasy men för ett par år sedan bestämde jag mig för att försöka bejaka saker som jag spontant föraktar men som människor jag tycker om gillar. Jag började använda smajlisar, checka in på Facebook, lyssna på Eldkvarn och läsa fantasy. Och jag gillar bläck-serien men är fortfarande ovan vid det där lite omständliga sättet att berätta som verkar vara poppis i just den genren så det tar lite längre tid att läsa än jag är van vid. Vilket retar mig. Jag är inte så bra på tålamod.

 

5. Har du några måsten när du skriver, typ ”måste dricka kaffe” eller ”måste lyssna på den musiken”?

 

Just idag tror jag skulle behöva ett tornrum med utsikt över havet för att kunna skriva, men det är nog mest för att en kompis just skickade en hemnet-länk på ett hus med torn. Och jag önskar mig verkligen att någon gång få bo i ett hus med torn. Annars så behöver jag som sagt lust, eller en tydlig deadline. Och en bra låt som jag kan repeatlyssna på. 

 

6. Har du någon favoritförfattare och varför just den?

 

Nej, egentligen inte. Jag gillar att blanda. 

 

7. Du medverkade i ”Het”, en samling erotiska noveller för unga. Hur var det att skriva erotik?

 

Jag tyckte att det svåraste var att skriva i novellformatet, erotiken var mest roligt. Jag är mer stolt över ”Het” än över min egen novell – det är så sjukt att vi annars nästan alltid kopplar ihop ung sexualitet med problem. Varför pratas det så lite om att vara kåt när det är det som är själva grejen? Därför var ”Het” ett viktigt projekt.

 

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

 

Om vi pratar skrivprojekt så inget alls. Men jag tänker ganska mycket på saker jag vill skriva om (den stora kärleken, döden, att man ska få vara sig själv oavsett vem och hur man är, och så lite sex och lite fylla – det gamla vanliga alltså). Andra projekt har mest med mitt jobb på SVT Barnkanalen att göra, eller mitt hem och min fritid. I höst ska jag bli bättre på att gå på konserter med kvinnliga artister, jag har hittills lagt alldeles för mycket av mitt liv och mina pengar på att slentrianlyssna på män. Det känns som ett bra projekt. Och så ska jag sy klart ett stort och onödigt komplicerat lapptäcke som vi påbörjade för ett år sen.

 

9. Skrivandet är ofta ett väldigt ensamt yrke. Hur gör du för att hantera det?

 

Jag är värdelös på att vara ensam så jag hanterar det genom att ha ett annat jobb att leva på. Skrivandet kommer nog större delen av mitt liv vara en bisyssla, det är ganska lagom för mig att vara ensam ett par timmar eller dagar då och då. Och så har jag ett gäng tillsammans med några andra författare, ”Kokongen”, som är världens bästa på att peppa och skrämma bort ensamhetskänslor.

 

10. Alltså jag älskade ju din bok ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” och längtar efter nästa. Får man fråga om det kommer någon i samma stil, i framtiden?

 

Tack! Vad fint! Just nu är det som sagt inte så mycket på gång men jag är övertygad om att lusten kommer tillbaka (inom säg 10 år) och ”Jag tyvärr död”-stilen är verkligen min stil så när det händer kommer det säkert hända i den trakten :)