Lilla sommarintervjun: Stewe Claeson

Stewe Claeson, född 1942, debuterade 1969 med diktsamlingen ”Semantica, op 18”. Genombrottet kom 1996 med ”Pigan från Arras”. Sedan dess har han gett ut flera böcker och fått många fina priser. Hans senaste bok kom förra året och heter ”Den tjugotredje dikten”. Han jobbar även med översättning.
Stewe har även varit verksam som lärare och rektor, vid folkhögskolorna i Malung, i Skinnskatteberg, och vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Han var en av initiativtagarna till och handledare vid Litterär gestaltning, Göteborgs Universitet.
Jag känner inte Stewe Claeson, jag har bara mailat honom om hans bok ”Nalkas ljuva sommar”, som jag tyckte var så bra att jag absolut måste äga den. Och så har vi pratats vid som hastigast när han läste på en båt. Och så har jag hyllat honom lite allmänt, jämt, hela tiden. Han ställde motvilligt upp på att svara på frågor och ändrade om formatet med bokstäver istället för siffror. Jag tyckte det var fint och lät det stå kvar.

ETT   Hur är läget?

Om vi hade känt varandra skulle jag kunna gå in på hur det är att under elva månader gå på cortison. Nu bara i all korthet – det går. Jag är en osedvanligt frisk människa så detta, att plötsligt råka ut för nåt, är konstigt. Jag vet egentligen inte hur det är att vara sjuk. Men – läget är – för tillfället – under kontroll.

TVÅ   Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

Jag vill aldrig bada. Det hör till det tråkigaste jag vet.

TRE   Hur ser din arbetsprocess ut?

Det är en kolossal fråga. Skriver man romaner innehåller processen mängder av faser. Översätter man poesi är det helt andra typer av ’processer’ som gäller. Och skriver man om egna erfarenheter är processen sannerligen annorlunda. Just nu gör jag alla tre sakerna samtidigt så min arbetsprocess kan kortast beskrivas som tidernas mest komplicerade och kaotiska tidspussel.

 

FYRA   Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

Jag har alltid tre till fem böcker igång samtidigt:

(a) en roman, (b) ngt filosofiskt/politiskt, (c) en diktsamling, (d) en biografi/brevsamling och (e) ett klassiskt verk. Dessutom för jag bok över det jag läser så jag kan se vilka de senast lästa är:

(a) Alting flyder (1989) av Arthur Krasilnikoff.

(b) De brevitate vitae (c 49) av Seneca.

(c) Mount Clutter (2002) av Sarah Lindsay – helt makalös diktsamling av relativt ny amerikansk poet!

(d) The Selected Correspondence of Kenneth Burke and Malcolm Cowley, utg av P Jay (1988).

(e) Point de lendemain (1777) av Vivant Denon.

 

FEM   Vad har du för dold talang?

Dolda talanger skall man inte avslöja, de skall bara överraska!

SEX   Har du någon favoritförfattare och varför just den?

Har man ägnat sitt liv åt litteratur har man många ’favoritförfattare’. Anledningarna är olika för var och en,  men inte sällan är det ett slags ton det handlar om, ett tilltal, ett röstläge, ett slags djup språklig hederlighet. Här en liten lista över författare som liksom inte ’tar slut’ för mig:

(Prosaister) Eyvind Johnson, Hans Erich Nossack, Virginia Woolf, Patrick White, Walter Ljungquist (en halvt bortglömd mästare när det gäller att skildra svensk sommar, bl a).

(Poeter) Ezra Pound, Salvatore Quasimodo, Olav H Hauge, Tao Chien, Saint-John Perse.

Och hundra andra.

 

SJU   Ditt språk bygger ofta på långa meningar och rör sig både utanför karaktären och inne i dess huvud på samma gång. Hur ser det egentligen ut fysiskt när du skriver? Skriver du för hand eller på dator? Snabbt eller långsamt?

Dator. Snabbt. I plötsliga ’skov’ – sedan omarbetningar, omskrivningar, tillskrivningar och förkastande.

 

ÅTTA   Vad håller du på med för projekt just nu?

Jag vet att man inte skall prata med mat i munnen. Jag översätter en dansk poet, en amerikansk klassiker och skriver på ett eget nytt odödligt mästerverk!

 

NIO   Du har även jobbat som skrivlärare på flera folkhögskolor. Vad är det positiva och det negativa med att gå på skrivarlinje, tror du? Och hur har jobbet som lärare påverkat ditt egna skrivande?

 

Jag tror att det bara finns positiva saker att säga om skrivarkurserna. Det viktigaste är att den som handleder gör klart för den handledde att ingen kan lära någon annan att skriva – bara att läsa, att se sin egen text bättre. Jag hoppas att jag själv lärt mig en del när jag lyssnat på mig!

 

TIO   Du har skrivit ”Nalkas ljuva sommar”, som är så jävla bra och som jag brukar tjata om i olika sammanhang som lästips. Fast den är skitsvår att få tag på numera. Skulle du kunna tjata lite på ditt förlag att ge ut den i nytryck?

 

Snälla Lina, du vet ju också hur marknaden ser ut! Och just den romanen (som jag får en del brev om!) platsar inte bland deckare och incestromaner… Men sex av mina böcker kan nu också fås som POD, kolla dem. Och eftersom du gillade ”Nalkas” – läste du någon gång ”Tiro”? (På förlaget är jag närmast känd för att aldrig tjata!)

(Tillägg: ja, jag har läst ”Tiro”, den är inte alls lika bra. Ni får låna ”Nalkas ljuva sommar” på biblioteket, okej? /Lina)