en nyårskrönika

 

2000. Milleniet börjar med att jag är prinsessa i kängor som någon knyter åt mig. Jag hänger med Erika, det är Halmstad och jag är olyckligt kär. Jag läser repliker, skriver dikter, överdoserar Karin Boye och te. Jag kollar mailen i min lärares rum. I Ryssland blir Putin president. I Sverige blir Tomas Bodström justitieminister. I USA blir George W Bush president. De åtalade i diskoteksbranden i Göteborg 1998 döms för grov mordbrand. Den tionde juni tar min klass studenten. Jag hinner berätta om det för min farmor, sedan dör hon. Hon ser ut som en fågelunge och säger ingenting. Men det jag kommer att minnas är farmor som jag rymde över ängarna till, farmor som jag bakade pepparkakor med, farmor som blev stoppad på bensinmacken när hon var ung för att hon var så lik Alice Babs.

 

2001. Jag tar körkortet och på våren åker vi till New York. Det är jag, Becky och Johanna. Livet är stormande, stort och fritt, jag röker tio cigg om dan i två veckor och blir jätteförvånad av abstinensen. På hösten börjar jag på folkhögskola för första gången i mitt liv. Ett kapat flygplan flyger in i World Trade center i september. Vi har lunarstorm och super och lyssnar på Winnerbäck på varandras rum, leker kärlek och stora Hollywooddrömmar. Margaretha Krook dör. Svennis blir tränare för engelska landslaget i fotboll. Skivorna ”Singel” med Lars Winnerbäck och ”Vapen & ammunition” med Kent är det bästa som finns. Jag öppnar kiosk på sommaren. Farfar dör lille julafton och det är ganska overkligt att det händer. In i det sista flirtade han med sjuksköterskorna på hemmet.

 

2002. ”Rederiet” slutar sändas i svensk tv. Melodifestivalen hålls i Tallinn. Jag går på teaterskola i storstaden och gör dreads av mitt hår. Fadime mördas och termen ”hedersmord” börjar florera i pressen. Marie Fredriksson får cancer. Jag och Ida dricker mycket vin men det kan vi behöva. Skanska blir stämd för det där evighetsbygget i Hallandsåsen (vid denna tidpunkt tror vi att det snart ska vara klart. Det är det inte än.) Jan Stenbeck dör av för mycket mat. Jag tycker att storstaden är för stor för mig och ljuger för en psykolog.

 

2003. Jag börjar skrivarlinje för att bli lyckligare. Det blir jag. Träffar Emma och upptäcker Majakovskij. Och Ronneby. Anna Lindh blir mördad. Och en tjej som heter Sabina på ett dagis, som politiskt korrekta människor tycker man ska bry sig mer om. Politiskt korrekta människor är söta, men de är också naiva idioter. Bo Lundgren avgår från Moderaterna. Jag skriver på en massa romaner samtidigt. Man betalar numera sina räkningar över internet. Jag har åldersnoja och funderar mycket över livet och kärleken. Jag recenserar fotbollsspelarna hemma på klubbsidan.

 

2004. Knutbydramat är kvällstidningarnas följetong, med Kristi Brud och Barnflickan. Jag testar estradpoesi i Malmö. Min mamma och pappa delar på sig. Man griper Mijailo Mijailovic för mordet på Anna Lindh, vilket leder till att den svenska psykvården ifrågasätts. Lite grann, i alla fall. Jag flyttar till den lilla staden i skogen. Läser tunga universitetsböcker och spelar in dokusåpa med Niklas, Henke och Jessica. Hänger på nyöppnade Kafé de luxe. Blir himlastormande kär i en poetpojke som inte är lika begeistrad. Blir istället tillsammans med en man som är tjugo år äldre. Det är en spännande liten månad. Grekland vinner VM i fotboll. Det är ungefär lika märkligt som att George W Bush blir omvald till president i USA. Tsunamin i Thailand dödar flera svenska turister och skapar kaos, alla tycker att svenska regeringen handlar fel. Göran får uttala sig. För mig är det även året då jag slår rekord i att kräkas på fester.

 

2005. Vårdgarantin börjar gälla i hela landet. Heter det. Terrordåd i London. Jag och Maria ser Robbie Williams spela på Stadion i Stockholm. Det blir förbjudet att röka på restauranger och uteställen i Sverige. Jag träffar Åskar och allt blir lyckligt och överjordiskt. Vi bor ihop i hans lägenhet på Kungsgatan och har sex till Terminator och sånt. Kl 21.08 den 3 december tänds julbocken i Gävle på av två maskerade män. Vintersolståndet inträffar och årets julklapp är pokerset.

 

2006. Det börjar gå bra för mig i poetry slam. Jag är med i SM för första gången, Sala. I partivärlden grundas Piratpartiet. Man försöker sig på trängselskatt i Stockholm för att komma tillrätta med alla bilar. Muhammedkarikatyren. Jag och Åskar får eget. Den 28 februari når fågelinfluensan Oskarshamn. Finland vinner för första gången Euro Vision Song Contest, med hårdrocksgruppen Lordi. Tavlorna ”Skriet” och ”Madonna” av Edvard Munch återfinns av den norska polisen efter att ha varit försvunna i två år. Alliansen vinner valet, trots min egen privata lilla hatkampanj mot Fredrik Reinfeldt från scen, och blåa vindar drar över Sverige. Jag börjar skriva mer filmrecensioner och sånt för olika forum. (Bilderna är tagna av Emelie Helldén.

 

2007. Det är händelserika tider med utgång, konstutställningar, poesi och för mycket utbildningar på samma gång. Jag får sommarjobb och räddar ekonomin. Samt jobbar på bokmässan i Göteborg. Carl von Linné-år. Vad det nu ska vara bra för. Jag blir redaktör för den lilla tidningen. Och ekonomiansvarig. Jag tränar, jag orkar allt, jag skaffar en mac. Saddam Hussein hängs. Detta skriver Lars Winnerbäck en dålig låt om. Han ger även ut sin första dåliga skiva. Jag skaffar facebook. Mona Sahlin blir ny partiledare för sossarna. Konstigt nog är inte detta det bästa som hänt. The Ark vinner melodifestivalen med ”The worrying kind”. Kommer skitdåligt i stora sen. Vi skaffar katten Zemeckis. Simpsons blir film. Jag bestämmer mig för att dreadsen ska av på nyårsdagen.

 

2008. Jag och Åskar gör film med Daniel Andersson i glesbygden. Silvio Berlusconis parti Frihetens folk vinner parlamentsvalet i Italien med 47,3 % av rösterna. I Storbritannien förlorar regeringspartiet Labour stort mot Torypartiet i lokalvalen, bland annat i London. Det tar slut mellan mig och Åskar. Jag upptäcker My chemical romance. USA får en svart president i form av Barack Obama. Alla tror att kriget ska ta slut nu. Heath Ledger dör. Jag får poesiläsningar och hänger med Malene. Sen lämnar jag den lilla staden för den större. Jag får jobb på posten och tränar body combat. Jag bor med tre katter och några andra. Jag trivs som singel. Jag spelar in mina dikter på skiva och säljer. I november färgar jag håret knallrött av ett infall. Min mormor dör. Det är kravaller i Rosengård. Ett jordskalv drabbar Sydsverige, norra Tyskland och Danmark klockan 06:20. Kvällstidningarna överdriver reaktionerna, de flesta sov sig igenom skiten.

 

2009. Jag misslyckas med nyårslöftet att åka till Paris. Jag flyttar två gånger. Kronprinsessan Victoria ska äntligen gifta sig med sin Daniel. Modebloggarna ser nya storhetstider, trots att vi är i en ekonomisk kris. Blå styret kommer med konstiga förslag om nya sjukkassan. Klimatmöte i Köpenhamn, där det för övrigt går bra för mig i poetry slam. Under våren toppar jag alla egna rekord när det gäller att producera litteratur snabbt. Seriösare utbildning tar vid, samtidigt som det tjänas mycket pengar. Jag hänger med Emelie. Det är mycket häng i parken och kompisar som kommer och hälsar på. IPRED-lagen. Anna Odell iscensätter en psykos i ett försök att blotta den svenska psykvården. Jag utvidgar mina sexuella preferenser. Trots att jag är sjuk mer än nånsin under vårterminen. Michael Jackson dör. Svininfluensan och Anna Anka härjar. Hajar är tydligen det enda djuret som inte har cancer. Jag och Ida ser Madonna spela på Ullevi i Göteborg.

 

Wikipedia: I owe you big time for this.