Loppis!

Det är inne med loppis nu för tiden. Och second hand. Runt knuten har jag inte mindre än tre butiker som säljer och tar emot gammalt (rätt ofta från mig också, när jag får mina ryck och rensar ut). Men loppisar brukar jag bara besöka en, och inte varje år, men helst om det går. Mäsinge-loppisen. I semestertider (även om jag knappt haft nån ledig tid alls denna sommar egentligen) är jag sen med uppdateringarna, och detta skriver jag först en månad efter att den faktiska loppisen varit.

Det är vid gamla möllan, och då pratar jag alltså inte om någon hipp stadsdel i Malmö, utan  ”vindmölla”, som i väderkvarn. Dit åker sommargäster och lokalbor när VKIF, Västra Karups idrottsförening (läs fotbollsförening) har sin årliga loppis i sommarvärmen. Det är tjat och trug  över femmor och tior som ska betalas för gamla serviser, sönderslagna koppar eller underliga underlägg. Och kläder. Och böcker. Och en liten aktion i ena hörnet och möbler och grillad korv.

Det är dammigt men härligt.

I år köpte jag tio böcker, varav en var något som bara råkat följa med. Och en badrock. Som de flesta skrattade åt, men jag vet att den är guld.

IMG_7194

 

Det är något visst med böcker som är gamla och begagnade. Hur de luktar. Hur sidorna är tummade. Hur framsidorna skvallrar om vilken tid de trycktes i, på gott och ont. Hur någon har haft de innan, kanske skrivit sitt namn i dem, eller satt ett sånt där litet klistermärke som vi hade förr, med namn, adress och telefonnummer. Innan mailen fanns.

Kerstin Ekman: ”Händelser vid vatten” (jag har läst för lite Kerstin Ekman och den här kändes det på baksidestexten som att jag skulle gilla)

Skräckhistorier med Edgar Allen Poe (ibland behöver jag skräck)

George Orwell: ”Djurfarmen” (så tunn klassiker!)

Anita Shreve: ”Pilotens hustru” (har ett minne av att jag lyssnat på den som ljudbok för herrans massa år sen. Kände för att återuppleva när jag läste första meningarna.)

Stephen King: ”Pestens tid” (jag har ju cravings för King då och då… Och den här säger Johanna är bäst)

Siri Hustvedt: ”Lily Dahls förtrollning” (verkade bra på baksidan)

Agatha Christie: ”Ten little niggers” (Jag älskar den boken, och tänkte att det vore skönt att läsa den oöversatt någon gång. Men med den engelska titeln kan man ju än mer förstå titelbytet som skedde…)

Vilhelm Moberg: ”Utvandrarna” (vilken grej! Jag hade precis köpt de andra i serien, men just den första hade de inte på bokhandeln jag var i.)

James Ellroy: ”Den svarta dahlian” (konstigt sammanträffande att jag nyss läst en massa om det fallet. Den visade sig nu inte handla supermycket om just fallet, utan var mer macho om manlig vänskap och sånt. Men kul att läsa nåt jag inte brukar)

Badrocken då? Den är än så länge för varm för att ha på sig. Men jag har, en bakfull dag, glidit runt med den över klänningen och känt mig som en fabulös The Dude…

Taggar: