Lilla sommarintervjun: Mårten Melin

Mårten Melin, född 1972, skriver barn- och ungdomsböcker. Han debuterade 2003 med poesibilderboken ”Mera glass i däcken” och har sedan dess skrivit… ja, galet många böcker! Förra året blev hans bok ”Jag är världen” nominerad till Augustpriset. Mårten har även under flera år skrivit Bamseserier. Han har fått flera priser, bland annat Region Skånes kulturstipendium 2005 och Nils Holgerssonplaketten 2011 och sitter numera med i Svenska barnboksakademin. Bor i Lund med sin familj.
Mårten var med i min skrivpedagogklass på Skurup 2010, och jag minns att jag var hemskt avundsjuk på att han var publicerad och dessutom så himla, himla produktiv! Han verkade så proffsig och vuxen, jag vill också bli så tänkte jag. Föga anade jag att manuset jag själv höll på med där skulle bli en bok folk kunde köpa i handeln två år senare…

1. Hur är läget?

Tack Lina, bara bra!

2. Är det inte jobbigt att skriva när det är så varmt ute, vill man inte hellre bada?

Idag är det ganska kallt … Men är det riktigt varmt är jag hellre inne ändå. Och bada hinner jag också, jag kan inte skriva jämt ju. Annars är det en ganska bra drivkraft det här att jag ska kunna betala hyran och mat och så.

3. Hur botar du skrivkramp?

Om jag kör fast i ett projekt är det kanske ändå inget att ha … Då sätter jag igång ett annat. Jag brukar också varva olika sorters skrivande: serier, noveller, romaner, dikter. Det är bra för då blir det mer varierat och inte så monotont. Att gå ut och gå brukar funka, då snurrar hjärnan igång. Och gör den inte det så har jag fått en promenad i alla fall, de är ju trevliga.

4. Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

Den senaste bok jag läste ut var Paul Austers ”Den röda anteckningsboken”, jag halvtjyvade en idé där till en novell jag skrev till KP förra veckan. Annars håller jag på med ”Blod eld död – en svensk metalhistoria” av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg. En riktig bladvändare!

5. Var befinner du dig helst när du skriver?

Hemma i röda fåtöljen och vid mitt skrivbord.

6. Vad är det bästa med att skriva?

Det är att jag får bestämma allt själv, att det enda en författare behöver för att skapa hela världar som folk tror på och personer som läsarna blir kära i är penna och papper (eller en dator), det är helt oslagbart … och så är det fantastiskt roligt att få träffa elever i skolan när jag gör författarbesök, för då får jag en chans att visa dem att läsa och skriva dikter och berättelser är det viktigaste som finns.

7. Vad är det sämsta med att skriva?

Det är lite ensamt.

8. Vad håller du på med för projekt just nu?

En roman för unga med arbetstiteln ”Lite mer än en kram”. Det blir lite mer än en kram i den hade jag tänkt.

9. Du skriver för barn och unga. Finns det något särskilt man behöver tänka på när man gör det?

Jag har egentligen inget att jämföra med eftersom jag inte skriver för vuxna. Jag funderar mer på om det är något särskilt man behöver tänka på när man skriver för vuxna.

10. Förra året blev du augustprisnominerad, och det är ju nåt vi alla drömt om. Hur var det?

Det var toppen så klart, av en massa olika anledningar. 1. Det var jag som blev nominerad. 2. Det var ett litet förlag utanför Stockholm som gett ut boken. 3. Det var en diktbok. 4. Det var en lättlästbok, den allra första som blivit augustprisnominerad. Sedan visste jag att jag inte skulle vinna (hallå, det var en diktbok) så jag hade hur trevligt som helst i Stockholm och det var Amanda Ooms som pratade om boken på scenen, så det var lite som att vinna pris.

Läs mer om Mårten här.